Att göra ett misstag Àr inte hela vÀrlden

Vi mÄste inse att misstag Àr en naturlig del av att vara mÀnniska. Ingen Àr perfekt, och att förvÀnta sig det Àr bÄde orimligt och skadligt, skriver signaturen PeO.

Vi behöver en kultur dÀr vi accepterar att felsteg hÀnder och att de Àr en möjlighet att lÀra sig och vÀxa, skriver signaturen PeO.

Vi behöver en kultur dÀr vi accepterar att felsteg hÀnder och att de Àr en möjlighet att lÀra sig och vÀxa, skriver signaturen PeO.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

InsÀndare2024-07-12 20:27
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den svenska racingföraren Marcus Ericsson blev en gÄng tillfrÄgad av en journalist om han inte blev arg nÀr det skedde misstag vid ett depÄstopp. Hans svar, enkelt och klokt, var ungefÀr: "Nej, varför dÄ. Det Àr mÀnniskor, det sker misstag ibland." Denna attityd borde vi alla anamma.

I dagens samhÀlle förvÀntar vi oss ofta perfektion, nÄgot som media och sociala medier förstÀrker. Felsteg och misstag blÄses upp till stora nyheter, som om det vore slutet pÄ vÀrlden. Men vi mÄste inse att misstag Àr en naturlig del av att vara mÀnniska. Ingen Àr perfekt, och att förvÀnta sig det Àr bÄde orimligt och skadligt.

Det Àr viktigt att komma ihÄg att Àven erfarna utövare kan göra misstag, precis som depÄpersonalen. Oavsett om det gÀller en erfaren kirurg, en lÀrare med mÄnga Ärs erfarenhet, eller en skicklig idrottare, Àr ingen immun mot felsteg. NÀr vi stÀndigt förvÀntar oss felfrihet leder det till besvikelse, frustration och skadade relationer. Vi mÄste lÀra oss att skilja pÄ misstag och avsiktliga fel. Ett misstag Àr en del av lÀrande och utveckling, medan ett avsiktligt fel Àr nÄgot helt annat och förtjÀnar en annan reaktion.

Media har en tendens att dramatisera misstag, vilket förstÀrker vÄr strÀvan efter perfektion och gör att vi glömmer att misstag Àr mÀnskliga. Vi behöver en kultur dÀr vi accepterar att felsteg hÀnder och att de Àr en möjlighet att lÀra sig och vÀxa. Genom att visa empati och förstÄelse nÀr andra gör fel, skapar vi en mer förlÄtande och stödjande miljö.

LÄt oss inspireras av Marcus Ericssons svar och komma ihÄg att misstag inte Àr slutet pÄ vÀrlden, utan en del av den. Vi mÄste reagera med insikt och medkÀnsla, och skilja pÄ oförutsedda misstag och avsiktliga fel. Det Àr sÄ vi bygger starkare relationer och ett mer harmoniskt samhÀlle.