Att hålla någon ansvarig är inte hat

Befogad kritik är inte hat, anser skribenten.

Befogad kritik är inte hat, anser skribenten.

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-08-13 21:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först vill jag börja med att säga det uppenbara: hot i alla former är oacceptabelt. Att det finns enstaka individer som alltid ska dra det till en sådan plats är tyvärr säkert, men aldrig okej. Det är dessutom straffbart. Dessa personer representerar inte normen och inte heller majoriteten av dem som i tidningen kritiserat Jimmy Janssons (S) agerande relaterat till etableringen av Senior Materials fabrik i Eskilstuna.

Det är inte hot eller hat att hålla någon ansvarig för sitt beteende, och det är häpnadsväckande att Socialdemokraterna är oförmögna att ta emot kritik när den är befogad.

Det stormar runt Jimmy Jansson just nu på grund av hans agerande, på grund av sättet han betett sig på kring etableringen av Senior Materials, och på grund av att han varit ansiktet utåt. Att tycka att Jimmy Jansson ”tvår sina händer” när han försöker lägga över allt ansvar på olika myndigheter eller det omdiskuterade företaget, eller att tycka att kommentarerna om den byråkratiska processen är opassande – till och med skandal – är inte detsamma som att hata eller hota.

Det kanske upplevs som hat, men egentligen är det konsekvenser. Det är reaktioner, krassa och hårda reaktioner. Samtidigt helt valida reaktioner på något som kan förändra Eskilstuna för alltid. En förändring Jimmy Jansson, som företrädare för Socialdemokraterna och Eskilstuna arrogant och utan full förståelse för projektet (verkar det som?) själv har lobbat för.

Sen kan väl alla med vettet i behåll förstå att det inte är kul att vara Jimmy Jansson just nu och det är ju inte så att gemene man unnar någon att må dåligt. Tyvärr är det så att man som folkvald politiker får stå i stormen om man trampat i klaveret.

Jag skulle tro att Socialdemokraterna egentligen har en förståelse för det, i alla fall när och om det gäller andra. Att formulera sig på ett sätt som framställer all kritik som osaklig är dåligt kamouflerad härskarteknik. (”Socialdemokraterna förbehåller sig rätten att sakligt debattera frågan och slå ner hot och hat när vi ser det.”)

Men självklart kommer det alltid vara lättare att skifta fokus över på hur hemsk kritiken är, i stället för att ödmjukt och klokt försöka vara självkritisk och öppet vara en del i arbetet kring att reda ut situationen.