Några rubriker från veckans Eskilstuna Kuriren ”Sju överfall och rån på två dagar”, "Uppror mot nedskärningar i välfärden”, ”Så ska fler våga vittna”, ”Sextrakasserades under tio månader"
Gemensamt med dessa rubriker är att det i grunden skapats en otrygghet i det svenska folkhemmet. Att känna sig trygg när man är ”ute på stan” är en rättighet. Att lära ut hur man uppför sig i det offentliga och privata rummet är ett ansvar vi alla vuxna har en skyldighet att förmedla.
Att slippa få obehagliga filmer/bilder skickade till sig är en självklarhet. Hur vi ska komma åt den utbredda tystnadskulturen är en angelägen uppgift för alla, men även här är vi vuxna en viktig kugge.
Utförsäljningen inom allmännyttan skapar en otrygghet bland många familjer som redan i dag vrider på pengarna så att de ska räcka till alla ”måsten”.
Min erfarenhet från snart 30 år inom Eskilstuna kommuns socialtjänst är gedigen. Jag har mött och personer som berättar hur de mår utifrån det jag ovan radat upp.
Under många år fanns en aktivitet för årskurs 7 elever som hette "Känn dig trygg – Förebygg". Det vara aktörer från polis, socialtjänst, kultur och fritid, räddningstjänsten, Svensk Handel och bussbolaget. Under rubriken: "Känn dig trygg-Förebygg" träffade de elever och diskuterade vad som kunde läggas in i rubriken. Vad var viktigt för eleverna och vad var viktigt för oss aktörer att förmedla? Jag personligen hade ca 10 års erfarenhet av denna aktivitet. Vi visste att det var en viktig aktivitet för oss varje höst. Den respons vi fick från elever, lärare och anhöriga värmde.
Nu finns inte denna aktivitet längre. Fråga inte mig varför. Med tanke på bara denna veckas rubriker känns det som att "Känn dig trygg – Förebygg" veckorna hade nog kunnat fylla ett visst tomrum i den otrygghetskänsla som breder ut sig i vår kommun.