Replik till Håkan Jonssons insändare den 4:e maj: "Fria medier-viktigt för demokratin".
Håkan Jonsson skriver bland annat om hur en folkomröstning kan leda helt fel om väljarna bara fokuserar på en enda fråga. Jag håller med Håkan Jonsson om att detta ibland kan få oönskade konsekvenser för vår demokrati.
I min svarsinsändare den 26/4 till signaturen Monika påpekar jag att om "demokratin inte är perfekt så bygger den på folkviljan" denna åsikt håller jag fortfarande fast vid, för även om demokratin är det bästa statsskicket så har även den sina skönhetsfläckar.
Här följer två exempel på folkomröstningar som jag inte tycker gynnat vår demokrati:
Det ena är "Folkomröstningen om kärnkraften" den 23:e mars 1980 som var väldigt vilseledande för mig på grund av att sakkunniga ibland stod så långt ifrån varandra att det var svårt för mig att bilda en egen uppfattning om vilket av de tre förslagen jag skulle rösta på, detta innebar att jag inte la min röst i valurnan den gången.
Det andra folkomröstningen Var "Folkomröstningen om flyktingmottagandet i Sjöbo kommun" den 18.e september 1988. Bakom beslutet stod Sven-Olle Olsson(C) och Moderaterna.
Motståndarna till flyktingmottagande vann med 64 procent medan de som ville ta emot flyktingarna var 31 procent.
Detta kritiserades av bland annat av Olof Johansson(C), Ingvar Carlsson(S) och Carl Bildt(M).
Sen bildade Sven-Olle Olsson Sjöbopartiet som hade rasistiska tendenser, detta Sjöboparti hyllades samma år av Sverigedemokraterna som nu är vårt tredje största parti.
Så kära medborgare undvik att falla på en enda valfråga nu i höst som kan ge förödande konsekvenser i framtiden.