Både kommunen och fastighetsägaren har ansvar för snön

Både kommunen och fastighetsägaren har ett ansvar för snön. Skriver Mikael Arvidsson, verksamhetschef för drift och underhåll, Stadsbyggnadsförvaltningen.

Både kommunen och fastighetsägaren har ett ansvar för snön. Skriver Mikael Arvidsson, verksamhetschef för drift och underhåll, Stadsbyggnadsförvaltningen.

Foto: Hans E Ericson

Insändare2021-02-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare om snöröjning och kommunens ansvar.

I Eskilstuna kommun ansvarar fastighetsägaren för snöröjning och halkbekämpning på den del av gångbanan som finns längs med fastigheten. Oavsett om det är A eller B gata så ansvarar fastighetsägaren.

Kommunen plogar där vi är väghållare och efter plogning så tar vi bort snövallar vid överfarter, rondeller, övergångställen med mera.

När det kommit större snömängder så transporterar vi bort snö för att skapa mer utrymme på väg- och cykelbanor. Vi använder våra resurser där de gör mest nytta, även om vi inte kan vara på alla platser samtidigt.

Att det skapas en snövall efterplogning är svårt att undvika, viss snömängd hamnar på exempelvis en infart och får hanteras av den som nyttjar infarten, vilket oftast är fastighetsägaren själv.

Att en traktor som passerar inte sandar gångbanan kan vara att gångbanan ska sandas av fastighetsägaren och att traktorn är på väg till sitt område eller del av staden som denne har i uppdrag att sanda. 

1996 fattade kommunstyrelsen beslut som ligger till grund för detta ansvar, där det framgår vilket ansvar kommun har och vilket ansvar fastighetsägaren själv har. Den lagstiftning som görs gällande är;
Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.

Det är alltså inget nytt ansvar som fastighetsägaren har, skillnaden är att det inte längre går att köpa tjänsten av kommunen.

På eskilstuna.se/snorojning finns mer information som beskriver och förklarar ansvar och skyldigheter mellan kommunen och fastighetsägaren.