Benämn saker vid sitt rätta namn

Insändare 22 juli 2020 05:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inlägg med anledning av Bengt Wahlströms insändare 13 juli. 

Jag tror du blandat ihop länsstyrelse (där landshövdingen är chef) med landstinget. Länsstyrelsen är statens långa arm ut i landet, se Wikipedia. Landsting är den numera historiska organisationen för självstyrande regionala enheter i Sverige. Den genomfördes genom 1862 års kommunalreform. De benämndes ibland ”sekundärkommuner”, till skillnad från de vanliga (primär-) kommunerna. Landstingen var folkvalda församlingar som ansvarar för vissa bestämda samhällsuppgifter inom ett område, vanligtvis ett län, i första hand hälso- och sjukvård, lokaltrafik och regional utveckling.

Region enligt ordboken är: Större geografiskt område sammanhållet genom viss typ av vegetation etc. ex ishavsregion, fjällregion, växtregion, ökenregion. Man kan fortsätta att läsa ordboken om regionsjukhus som är ett större sjukhus som har flera län som upptagningsområde.  

Blev politiker och tjänstemän avundsjuka på Västra Götalandsregionen som hade ett mycket tuffare namn än landsting? Man tittade på vilka som kunde slå ihop sig för att få kallas region, problemet var ju att det blir färre politiska poster med ett fullmäktige och en styrelse, då riskerade man att bli utan uppdrag. Då döper man om landstingen till regioner, så är man lika häftiga som region Västra Götaland.

Jag tycker att man ska benämna saker vid sitt rätta namn. Landsting är landsting och kommer inte att förändras bara för att man byter namn.

Alla kan vi fatta fel beslut men bara en idiot låter bli att rätta till det, så politiker – ta ert förnuft tillfånga och återta landsting som benämning.

 

Ämnen du kan följa