Bidrar till att dra ett löjets skimmer över Eskilstuna

Jari Puustinen (M) har föreslagit att kommunens alla anställda borde drogtestas. Vad blir nästa steg, undrar Rolf Waltersson i sin insändare.

Jari Puustinen (M) har föreslagit att kommunens alla anställda borde drogtestas. Vad blir nästa steg, undrar Rolf Waltersson i sin insändare.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2023-08-15 06:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaternas ”starke man” i Eskilstuna, kommunalrådet Jari Puustinen, har kommit med det populistiska föreslaget att kommunens alla anställda borde drogtestas ”för att komma åt droghandeln och gängkriminaliteten”. Som om kommunens anställda vore grogrund för knarkande och kriminalitet.

Något beslut finns inte. Puustinens förslag är tydligen inte ens förankrat inom de egna leden där det mött kritik. Än mindre hos samarbetspartiet Socialdemokraterna om jag tolkat kommentarerna rätt.

Såvitt jag vet finns heller inte något sådant förslag framlagt i kommunstyrelsen eller någon annan kommunal instans Det är Puustinen som kläckt denna idé på sociala medier.

Eller är det så att Puustinen är budbärare av en ”försöksballong” för att se vart vinden blåser?

I media går det nu som en löpeld; ”Eskilstuna vill drogtesta alla 10 000 kommunanställda”.

Folkbladet, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Medicin och andra tidningar sprider denna falska uppgift i svarta rubriker.

Till och med Dagens Samhälle, som ägs av Sveriges kommuner och regioner, påstår att; ”S+M-styret i Eskilstuna har planer på att drogtesta alla kommunalanställda, trots att åtgärden är juridiskt tveksam”.

Vet Dagens Samhälle att det pågår ett spel ”bakom kulisserna” eftersom man skrivet ”...styret i Eskilstuna har planer...”?

Även i radioprogrammet Ring P1 raljerar man och gör sig lustig över att ”Eskilstuna nu vill drogtesta alla kommunanställda”.

Eskilstuna-Kuriren är ett av de få undantagen som ger en korrekt beskrivning med sin rubrik; ”Puustinen (M) vill drogtesta 10 000 kommunanställda”.

Det är en jäkla skillnad mellan ”Puustinen vill” och ”Eskilstuna kommun vill”.

Det är inte Puustinens fel att det i media sprids tillspetsade rubriker och osanna uppgifter som drar ett löjets skimmer över Eskilstuna. Men genom sitt utspel har han tänt den gnista som nu sprider sig som en löpeld på löpsedlarna.

Det är naturligtvis, som Puustinen säger – utan knarkkunder försvinner den marknaden för de gängkriminella. Men betyder det att de kriminella därmed blir fromma och laglydiga? Eller kommer de att söka andra kriminella verksamheter för att tjäna snabba pengar?

Så länge man inte sätter in alla nödvändiga förebyggande åtgärder som krävs för att ”ungdomar på glid” aldrig kör ner i den kriminella avgrunden, kommer detta att fortsätta på ena eller andra sättet. Eller som talesättet; ”Mota Olle i grind”, vilket betyder att man tar tag i problemen innan det gått för långt och är för sent.

Och om drogtester en masse inte ger önskat resultat i minskad droganvändning och minskad kriminalitet. Vad blir nästa steg, om också jag får raljera och spetsa till det? Telefonavlyssning av alla så att man får bevis på vilka som är beställare av partydrogerna?

Sist ett citat ur Shakespeares Hamlet; ”Upp flyger orden, tanken stilla står”.