Dina gröna matvanor fyller världen med liv

Insändare 17 mars 2023 09:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen blir det varmare i Eskilstuna efter en mycket hård vinter där många sänkt inomhustemperaturen på grund av energiprischocken. Låt det härliga vårljuset inspirera dig till nya växtbaserade matvanor som banar vägen för framtidens blomstrande värld full av vilda växter och djur.

En ny blytung internationell studie ”The global biomass of wild mammals” visar att världens alla boskapsdjur väger 630 miljoner ton. Det är ungefär 30 gånger mer än alla vilda landlevande däggdjur som tillsammans väger runt 20 miljoner ton. Fakta är att vi förvandlat vår stackars jord till ett fängelse för sönderavlade lantbruksdjur som slaktas på löpande band. 

Världen behöver mycket fler vilda djur och vild natur. Så underbart det vore med vidsträckta naturreservat i Sverige fyllda med stora horder av betande vildrenar, myskoxar, vilda hästar, visenter och uroxar! Men betesmarker och foderodlingar kräver ständigt mer mark som tränger undan livsutrymmet för världens vilda växter och djur.

En global växling till växtbaserad mat gör det möjligt att återställa den biologiska mångfalden i naturen och att låta träden bli så gamla och stora att de kan binda enorma mängder koldioxid, vilket är helt nödvändigt för att vi ska kunna undvika en framtida klimatkatastrof.

Ta beslutet att bli vegan redan idag. Din växtbaserade mattallrik fyller nämligen världen med liv.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa