Blir det någon påtår 2050?

För att odlarna ska kunna ställa om behöver alla vi som gillar kaffe betala priset för en hållbar produktion. 
Skriver Eskilstuna Fairtrade City styrgrupp.

För att odlarna ska kunna ställa om behöver alla vi som gillar kaffe betala priset för en hållbar produktion. Skriver Eskilstuna Fairtrade City styrgrupp.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-10-15 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Senaste åren har klimatforskare varnat för att den odlingsbara marken för kaffe kan komma att halveras till 2050. Höjda temperaturer, längre torrperioder och ökad risk för skadeangrepp kräver en omställning till ett mer hållbart jordbruk. 

För att odlarna ska kunna ställa om behöver alla vi som gillar kaffe betala priset för en hållbar produktion. Genom att välja Fairtrade-märkt kaffe bidrar du till att främja biologisk mångfald, motverka avskogning och göra odlarna bättre rustade för att möta klimatförändringarna. Med hjälp av Fairtrade har exempelvis odlare i Colombia planterat mer motståndskraftiga kaffebuskar som bättre klarar den globala uppvärmningen – så att de ska kunna fortsätta att odla kaffe i framtiden.

Det kan aldrig bli för mycket Fairtrade. Vi vill se mer schysst odlat kaffe hos Eskilstunas kaféer och butiker, i fikarum och kontorslandskap, i picknicktermosar och på frukostbord. Vi uppmanar Eskilstunas upphandlare att ställa hållbarhetskrav och arbetsgivare att bjuda på kaffe som producerats med hänsyn till både människa och miljö. Om vi vill fortsätta dricka vår favoritdryck i framtiden måste vi ta ett gemensamt ansvar.