Borde satsas mer på lagring av förnyelsebar energi

Elbilarnas batterier kan tillsammans lagra en hel del el om folk laddar dem när det finns god tillgång.

Elbilarnas batterier kan tillsammans lagra en hel del el om folk laddar dem när det finns god tillgång.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2022-08-20 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ifrågasättande på insändare den 16 augusti 2022 "Rätt politik sänker priserna på el och bensin" Tony Meshko (KD). Jag är förundrad över att du enbart anklagar ett specifikt parti för höjda el- och bensinpriser och inte ens nämner den globala pandemi som delvis fortgår, enbart kort nämner kriget i Europa och inte ens går in på den klimatkris som pågått ännu längre.

Nu kommer det några frågor till dig. Vad är anledningen till höjda bensinpriser genom åren? Är det för att politiker vill jävlas med "vanligt folk" och företag? Eller kan det kanske vara så att olja är en råvara som kommer att ta slut och som orsakar stora problem för vårt klimat världen över då det förbränns? Ska vi då i den rika världen sänka priset på bensin när vi har möjlighet att utveckla förnybara drivmedel i stället?

När jag pratar med folk skulle det krävas väldigt mycket högre bensinpriser för att sluta köra bil, där är vi inte än. Varför ska då bensinpriset sänkas när det finns andra lösningar. Varför kan inte ni politiker i stället subventionera kollektivtrafik? Gör bussen gratis, sänk priset rejält för tåg och se till att färdmedlen går i tid och ofta!

När det gäller matpriser är det klurigt så klart då det är flera led, men att ge matproducenterna möjlighet till bidrag etcetera känns som en bättre väg än att sänka bensinpriset för alla.

Gällande elpriserna skriver du att kriget har påverkat priserna men att S, MP och C har påverkat dem ännu mer, på vilket sätt? Och på vilket sätt skulle KD gjort det annorlunda/bättre om ni varit styrande då?

Jag har en viss förståelse för kärnkraft då den är fossilfri, men det är intressant att du inte tar upp något om hur vi i Sverige ska ta hand om vårt radioaktiva avfall som uppkommer, och de risker som finns med kärnkraft i övrigt. Detta verkar politiker som är för kärnkraft blunda för och inte vilja prata om.

Det är ju så att det inte är en förnyelsebar energi som är lösningen, utan flera tillsammans: vind, vatten och sol samt att det finns fler. Att kombinera dessa samt få till lagring av förnyelsebar el, det är vad vi i den rika världen bör jobba för.

Politiker borde satsa mer på hur vi kan lagra energi från förnyelsebara energikällor, så att när det produceras för mycket kan sparas tills när det exempelvis inte blåser. Se till att företag och "vanligt folk" har råd att installera förnyelsebara energilösningar eller att köpa förnyelsebar energi.