Borde vi kontakta Erin Brockovich?

Borde någon kontakta den kända juristen, författaren och miljöaktivisten Erin Brockovich?

Borde någon kontakta den kända juristen, författaren och miljöaktivisten Erin Brockovich?

Foto: Matt Freed (TT)/Niklas Holm

Insändare2024-08-19 20:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skriver denna insändare, då jag vill yttra mina funderingar över att det kinesiska batteriföretaget Shenzhen Senior Material fått tillåtelse att släppa ut 900 ton av det i Sverige förbjudna giftet metylenklorid, i Eskilstunas luft och jord.

Hur kommer det kinesiska batteriföretaget Shenzhens giftutsläpp att påverka mina barn och framtida barnbarns och deras vänners framtid i Eskilstuna?

Hur kommer giftet påverka mina barn och framtida barnbarns fysiska, psykiska och andliga hälsa?

Detta är frågor som inte lämnar mina tankar. Dessa frågor finns med mig varje dag, varje kväll och även på natten. När jag läser om hur beslut fattats i denna fråga, när jag läser information om detta på kommunens hemsida, så ger det mig ingen ro.

Metylenklorid förbjöds i Sverige 1996. Dispens för att använda giftet kan, efter 1996, ges på två år. Utfasningen av metylenklorid sedan 1996 har gett resultat. Användning av metylenklorid i Sverige har minskat kraftigt från 427 ton år 1996 till drygt 10 ton år 2022.

Svenska myndigheter och svensk domstol har nu gett det kinesiska batteriföretaget Shenzhen Senior Material tillstånd att hantera 2770 ton metylenklorid/år samt gett tillstånd till att släppa ut 900 ton/år. Det vill säga 2,5 ton utsläpp per dag, varje dag, året runt. 20 av 32 skorstenar kommer släppa ut metylenklorid.

Hur är detta möjligt? Hur kan detta ha beviljats av svenska myndigheter och svensk domstol?

Min enda slutsats är att svenska myndigheter och svensk domstol samt kommunens beslutsfattare blivit duperade av Kina och deras batteriföretag Shenzhen. 

Vem ska bo här? 

Vem ska jobba här?

Vem vill flytta hit?

Vem vill studera här?

Vem ska jobba på batteriföretaget Shenzhen? 

Jag tror inte att det är barn och barnbarn till beslutsfattande myndigheter, domstol och till de som bestämmer i Eskilstuna kommun som kommer jobba på Shenzhen. 

Dagens Arbete publicerar texten ”Grön satsning i Eskilstuna – får släppa ut 900 ton förbjudet gift”. Giftet metylenklorid kan vara dödligt vid inandning samt ge skador på sikt och leda till flera cancerformer, fosterskador, missfall, nervskador och demens. Därför förbjöds detta gift i Sverige 1996. Dagens Arbete avslöjar i sin artikel att stora mängder metylenklorid kommer att läcka ut från anläggningen. 

Jag önskar att vi Eskilstunabor tillsammans försöker stoppa batteriföretaget Shenzhen från Kina att använda förbjudet gift i vår luft och jord. Kontakta Kalla fakta? Kontakta Uppdrag granskning? Kontakta Erin Brockovich?