Bostadsmarknaden i Eskilstuna måste förändras

Giriga riskkapitalister köper upp billiga bostäder och förstör dem med kosmetiska lyxrenoveringar, skriver Jessica Andersson, Hyresgästföreningen Eskilstuna.

Giriga riskkapitalister köper upp billiga bostäder och förstör dem med kosmetiska lyxrenoveringar, skriver Jessica Andersson, Hyresgästföreningen Eskilstuna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-10-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är hyresgäst i Eskilstuna. Jag är mamma åt två barn. Jag är en vanlig löntagare. Och det är med största oro jag ser utvecklingen för Eskilstunas bostadsmarknad. Hyror höjs i lägenheter långt över vad andra kostnader eller våra löner ökar med. Giriga riskkapitalister köper upp billiga bostäder och förstör dem med kosmetiska lyxrenoveringar till hyresnivåer som en mycket liten del av de bostadssökande har råd med och det som byggs nytt blir så dyrt att så gott som ingen Eskilstunabo med vanlig lön ens kan drömma om ett sådant hem.

Och det värsta är att Kommunfastigheter, kommunens eget bostadsföretag som ska vara garanten för alla Eskilstunas invånares rätt till ett hem, går i bräschen för de högsta hyrorna i stan. Allt detta medan de prisvärda lägenheterna som är till för och inom räckhåll för oss vanliga människor blir allt färre. 

Den här utvecklingen är fullkomligt ohållbar om vi som bor i Eskilstuna ska kunna ha råd med ett hem som svarar mot behoven hos vanliga människor med vanliga löner och en vanlig levnadssituation – ohållbart både ekonomiskt och socialt. Vilket samhälle byggs åt oss av dem som har makten att styra utvecklingen?

Jag är hyresgäst i Eskilstuna och jag kräver att de som kan förändra situationen på Eskilstunas bostadsmarknad tar sitt ansvar. För oss hyresgäster, för alla oss som bor och lever i Eskilstuna. För våra barn. För vår framtid. Vi går mot ett valår. Jag uppmanar alla som bor, lever och verkar i Eskilstuna att rösta och att lägga sin röst på det parti som är berett att säkra allas vår rätt till ett tryggt hem till en rimlig boendekostnad.