Botten nådd för skolan i Strängnäs kommun

Insändarskribenten menar att det är politiskt misslyckande att Strängnäs kommun är näst sämst i landet i lärarförbundets ranking.

Insändarskribenten menar att det är politiskt misslyckande att Strängnäs kommun är näst sämst i landet i lärarförbundets ranking.

Foto: FREDRIK SANDBERG /

Insändare2019-10-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När lärarförbundet kom ut med sin ranking under förra veckan hamnade Strängnäs kommun på plats 285 av 290 kommuner. Från en mycket pinsam placering föll vi ytterligare 45 platser på rankningen och är nu nästan sämst i landet. Vi Liberaler har under de senaste åren varit mycket oroade över den brist på positiv utveckling som skolan i Strängnäs uppvisat. Vi har haft många lärare som har lämnat kommunen och det har varit svårt att rekrytera nya. 

Sjukskrivningarna är fortfarande alldeles för höga och antalet barn med särskilda behov ökar. Inte heller elevhälsan får förutsättningar att göra ett gediget arbete. Allvarligast är dock de sjunkande kunskapsresultaten i grundskolan. Våra skolor lyckas inte med det som är deras huvuduppdrag och det är inte lärarnas fel. 

Vad vi ser är ett politiskt misslyckande på ett av kommunens kärnområden. Majoriteten inrättar råd för attraktionskraft och vi vinner pris för bästa offentliga webbplats men skolan går på knäna. Det vi ser är ett politiskt resultat av en majoritet som är helt upptagen av att hålla ihop och därmed förlorat förmågan att fokusera på det som är kommunens huvuduppgifter. Skadorna längs vägen är allvarliga och bör inte få fortsätta i ytterligare tre år. 

Vi från Liberalerna vill tillsätta lärarassistenter för att frigöra tid åt lärarna så dom kan ägna mer tid åt det dom är utbildade för, nämligen att undervisa. Liberalerna är alltid beredda att ta ansvar!