Bränslet är dyrare – har inte blivit billigare

Bensinen och dieseln har inte blivit billigare, konstaterar insändarskribenten.
Bensinen och dieseln har inte blivit billigare, konstaterar insändarskribenten.

Insändare 22 augusti 2023 08:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna lovade att bensinpriset skulle sänkas med 5-6 kr litern och dieseln med upp till 10 kr litern. 

Det blev som en tävling om vilket parti som kunde lova mest. Sverigedemokraterna ”vann” och lovade 10 kr billigare diesel och 6,5 kr billigare bensin. 

Partiledarna åkte ut till bensinmackar och ställde sig vid bränslepumpar och spelade in kampanjmaterial. ”Nu vill vi sänka priset med 9 kr litern vid pump för diesel. 5 kr för bensinen…och det här kan vi göra NU” lovade Ebba Busch. 

När högerpartierna väl fick makten sen genomförde de sänkningen. 14 öre billigare blev bensinen, och 41 öre billigare blev dieseln. Men idag, ett år efter valet, är bensinen ca 2,5 kr dyrare per liter än innan Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna hamnade i regering, med Sverigedemokraterna som stödparti.

Jimmie Åkesson ojade sig över att det kostade 1300 kr att tanka en full tank i en helt vanlig Volvo(ca 70 liter). Ville man se en förändring skulle man rösta på Sverigedemokraterna. 

En full tank i dag, i den helt vanliga Volvon, kostar 172 kr mer. Och det är inte bara idag bensinen är dyrare, utan den har legat på 19-21 kr litern sedan i maj, jämfört med valdagens 18,53. Idag är den uppe i 21.04 kr litern. 

I dag är dieseln dessutom dyrare än vad den varit på ett halvår. En förändring fick vi, men inte den de lovat.

Nora Gavelin


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa