Brukar du kissa i poolen när du badar?

Våra individuella val avslöjar en moralisk skröplighet, skriver signaturen "Håller du med?".

Våra individuella val avslöjar en moralisk skröplighet, skriver signaturen "Håller du med?".

Foto: Sebastian Kahnert (TT)

Insändare2024-07-07 11:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förhoppningsvis svarar de flesta människor nej på frågan men det kan inte uteslutas att någon i bassängen tvekar. Kanske tänker någon att så lite kiss i en så stor bassäng gör ingen skillnad, och man slipper ju gå upp och köa till toaletten.

Som badare så hoppas jag och tror att det är mycket få som på detta vis sätter egen bekvämligheten framför det allmänna bästa. Nästan alla lär sig ju redan som barn att vissa saker bör man låta bli, för alla andras och inte minst egen trivsel. Ty om alla kissar i bassängen så blir det inte kul att bada.

Logiken i exemplet ovan är enkel att förstå men när det kommer till andra saker blir samma logik svårare. Att lägga sitt skräp i en papperskorg i stället för att släppa det där man står känns för de flesta självklart, men redan här ser man mycket enkelt spåren av en sviktande karaktär hos en del.

Ännu svårare blir det om man funderar över riktigt stora frågor som klimatet eller rovdrift på miljön. För när konsekvenserna ligger lite längre bort krävs det större kunskap men också något mer. Något som får oss att välja det som är bäst för oss alla och inte för bara mig personligen just nu. Som att äta mindre kött, låta bli att flyga på semester eller ta bilen i stället för att cykla. Våra individuella val avslöjar en moralisk skröplighet och så långt är det mänskligt.

Att som individ alltid välja det moraliskt rätta är således inte enkelt och de flesta äter kött men få kissar i polen. Ändå finns det grundläggande skillnader i hur vi som individer ser på dessa tillkortakommanden. Det är ju lätt att argumentera för att den som kissar i polen skall skämmas och kanske är det på sin plats med lite skam även när man tar bilen i onödan. Skam har antagligen ett ganska gott socialt syfte. Den miljöpolitik som Sverige i dag styr mot skulle med detta resonemang kunna uppmana till nationella skamkänslor.

Så tror jag att det är, men frågor av den här sorten är för svåra att lösa på 2 500 tecken i en insändare och den enda enkla oundvikliga slutsatsen är att: De som utan skam väljer att flyga till pooler i främmande länder för att bada har troligen längre till skam även när det gäller att kissa i poolen. Tänk på det innan du kliver ner i det blöta.