Brunnsbacken då och nu – vad har hänt under 60 år?

Insändare 26 september 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

September 1962 flyttade vi till Brunnsbacken, ett prisbelönt nybyggd bostadsområde. Vad har hänt under sextio år? Området var från början som en stad i staden. Konsum, Ica-butik, tobaksaffär, ett antal mindre butiker. En större tvättstuga med tvättvärdinna, matttvätt, små tvättstugor. Samlingslokal som hyresgästerna kunde hyra för fester.

Det som finns kvar idag är några mindre tvättstugor. Inget annat finns kvar. En ölkrog, samt en mindre butik med trottoarförsäljning av grönsaker har tillkommit.

Hyran år 1962 var 280 kronor i månaden. Under sommaren var det lägre hyra. Parkeringsplatsen kostade 20 kronor i kvartalet (80 kronor per helår). En hyra där alla hade råd att bo. En allmännytta värd namnet.

Hyran idag är betydligt högre : 6724 kronor i månaden. Parkeringsplats 215 kronor i månaden.

Många andra hus i Brunnsbacken har en betydligt högre hyra. En helt annan inställning av hyressättning. Från att vara ett bostadsområde med låga hyror, har hyrorna utvecklats till höga.

Förr i tiden ordnade Hyresbostäder boendemöten en par gånger per år. Där kunde man ställa frågor, komma med kritik, lämna förslag, lära känna varandra. En bra form av samverkan. Idag finns inga boendemöten kvar.

Efter Ådalsvägen fanns en bilparkering. Barnen hade sin fina fotbollsplan där. Vintertid spolades planen upp till skridskobana. Ett populärt ställe där ungarna trivdes. Tyvärr fick området lämna ifrån sig planen och parkeringen till förmån för ett äldreboende.

Bilarna omplacerades lite här och där i området. Fotbollsplanen flyttades till områdets besöksparkering. Där blev det ingen parkering kvar. På Bellmansgatan är det parkeringsförbud idag. Det är inte lätt för besökare att hitta en parkeringsplats.

Från början fanns det anställda städerskor. Alltid snyggt och fint i entreer och trapphus. Fastighetsskötarna var många. Alltid tillgängliga. Idag finns inga fasta städerskor kvar, de saknas verkligen. Städningen idag är ojämn, ibland uteblir den helt. Fastighetsskötarna finns, men inte många.

Många som flyttade hit 1962 var barnfamiljer. Man kände igen dom flesta som bodde i huset. Idag har Brunnsbacken förvandlats till ett invandrarboende, på gott och ont. Idag känner man inte ens till alla som bor i samma trappuppgång som man själv bor. En sammanfattning av Brunnsbacken då och nu. Området har inte utvecklas till det bättre.

Har nu varit boende i 60 år i Brunnsbacken. Har man ingen hyresskuld, blir man inte uppmärksammad.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Insändare: Varför har man "servicegator" fast det inte sopas?

Varför har man "servicegator" fast det inte sopas?

Insändare: Kulturmiljöprogram kommer ställa krav på villägare

Kulturmiljöprogram kommer ställa krav på villägare
Visa fler
Ämnen du kan följa