Budskapet från ekobönderna skaver

Vegetariska piroger med svamp och savojkål.

Vegetariska piroger med svamp och savojkål.

Foto: Anders Wiklund (TT)

Insändare2024-01-24 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Ekologiska Lantbrukarna i Sörmlands insändare "Välj den prisvärda ekomaten", publicerad tidigare i januari.

Ja, januari är verkligen en tid för reflektion. Våren har inte dragit igång än och snön ligger fortfarande på marken. När vi möts av budskapet ”Våra djur får böka i jorden, sprätta i sanden och beta gräs, det binder in kol och gynnar biologisk mångfald” från ekobönder, borde det skava i flera själar.

Januari är en ypperlig månad att våga växtbaserad kost. Livsmedelsverket slår fast att alla kan äta växtbaserat. Det gynnar hälsan, klimatet, miljön och framför allt icke mänskliga djur (som slipper födas för att dödas, för människans smaklökar…).

Ett ekoägg smakar säkert gott och ger protein. Men oavsett märkning på konsumentens äggkartong lägger hönor inom matindustrin onaturligt många ägg och slits ut i förtid, och tuppkycklingar mals ner/gasas ihjäl eller kvävs i plastpåsar.

Ett glas eko-mjölk är enligt er billigare än en färdig proteinshake. Går det att mäta sorg? Vad är exempelvis kostnaden när bonden separerar ko och kalv? Det är ett pris djuren få stå för när vi tar dimjölken designad för kalven.

Ni tipsar att köttfärssåsen kan blandas ut med morötter och ändå behålla en god smak till en låg kostnad. Ännu bättre vore att helt enkelt börja sluta äta djur. Så kallat naturbeteskött är faktiskt sämre utifrån miljö/klimat-synpunkt. Det krävs mer mark och djuren växer till sig långsammare jämfört med konventionella djurfabriker.

Gynna den biologiska mångfalden och förhindra klimatkrisen genom att våga testa vego. Bland andra Djurens Rätt, Djurrättsalliansen och Magasinet Vego ger gratis tips, matrecept och pepp.

Lycka till att göra gott på riktigt!