Byggnadsprojekt behandlas hipp som happ

Boende och medlemmar ådöms svindlande summor i skadestånd och böter för åtgärder där kommunens handläggare inte fått ändan ur vagnen i tid för givna tillstånd, skriver signaturen "En enkel man av folket"

Boende och medlemmar ådöms svindlande summor i skadestånd och böter för åtgärder där kommunens handläggare inte fått ändan ur vagnen i tid för givna tillstånd, skriver signaturen "En enkel man av folket"

Foto: Veronica Karlsson

Insändare2022-11-09 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regler för bygglov, strandskyddlagar och detaljplaner i Eskilstuna verkar mestadels bero på vad stadsbyggnadsnämnden med dess ordförande Sarita Hotti är på för humör. Och hur hipp som happ olika byggnadsprojekt behandlas.

Skampålen nummer ett är väl den rivna skorstenen i gamla Brf Tunaforsfabriken. Eskilstuna Golfklubbs utbyggnad är ett annat offeraltare. Boende och medlemmar ådöms svindlande summor i skadestånd och böter för åtgärder där kommunens handläggare inte fått ändan ur vagnen i tid för givna tillstånd. Ett jättelyxbygge vid Hjälmaren får strandskyddsdispens av kommunen i strid med gällande regler och måste rivas. 140 miljoner i skadestånd står på spel för Eskilstunas skattebetalare.

Bryggor i Mälarbaden som först fått kommunal dispens måste rivas, tidsbestämda bygglov på Fristadstorget som inte följs ens av kommunen bryr man sig inte om, ett hiskeligt servicehus i Stadsparken (till den tivolilinbana som förfular åbilden) fick inklusive brygga med expressfart och utan diskussion all möjlig dispens från strandskydd, bygglov och detaljplan. Ståtar nu permanent på skämmig plats framför Klosters kyrka. En glasskiosk ska nu också byggas i Stadsparken bredvid servicehuset. Det ska tydligen till skillnad från servicehuset vara tidsbegränsat till sommarhalvåret. Här är det plötsligt viktigt att fråga berörda i närområdet om synpunkter på bygge och detaljplan i personliga brev från kommunen. Är det inte lite egendomligt hur kvarnarna mal i den kommunala byråkratin?