Byt till vegetarisk kost – många hälsofördelar

Insändare 2 november 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du märkt att din skolmat kanske har börjat servera mer vegetariskt eller att vegetarisk mat har tagit stor plats i våra matbutiker? Detta är nämligen en underbar förändring för det visar att fler har fått kunskap om det positiva med den vegetariska livsstilen. Att byta till en mer vegetarisk kost eller att bli vegetarian på heltid har många hälsofördelar. Enligt Livsmedelsverket är det mindre troligt att vegetarianer drabbas av sjukdomar som högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer. 

Vi vet också att diabetes, fetma, åldersrelaterade njurstenar är kopplade till den kost vi äter idag, alltså den mängd kött vi får i oss. Om du byter till vegetariskt så gör du miljön en stor tjänst. Djurproduktion står för nästan 15 procent av de totala globala utsläppen av växthusgaser Miljön påverkar hela näringskedjan, från jord till bord.

Genom att ändra våra matvanor kan fler av oss till exempel minska utsläppen av växthusgaser -koldioxid, metan, protoxid och minska övergödningen. Ett motargument kan vara att visa tycker att det kan vara dyrt med att byta till vegetarisk kost men det behöver inte alls vara så. Att handla kött är i sig mycket dyrare än att handla en stor variation av grönsaker som kan täcka de näringsgrupper som du annars hade fått av köttet. Man kan till exempel välja grönsaker, rotfrukter och baljväxter som bas i din matlagning för att få din vegetariska livsstil billigare. Fortfarande lite tveksam om det här med vegetarisk livsstil? Ingen fara, du kan börja lätt med att till exempel äta vegetariskt en gång i veckan och långsamt men säkert höja det.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa