Dags att ändra i kyrkoordningen

Hans Bergström är upprörd över att biskoparnas ansvarsnämnd i Svenska kyrkan har avsatt Tomas Petersson biskop i Visby stift.
Bilden: Kjula kyrka.

Hans Bergström är upprörd över att biskoparnas ansvarsnämnd i Svenska kyrkan har avsatt Tomas Petersson biskop i Visby stift. Bilden: Kjula kyrka.

Foto: Niklas Holm

Insändare2022-02-04 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som förtroendevald i en församling i Svenska kyrkan är jag uppriktigt upprörd över att biskoparnas ansvarsnämnd i Svenska kyrkan har avsatt Tomas Petersson biskop i Visby stift. Skälet är en otrohetsaffär mellan biskopen och en kvinnlig anställd i stiftet.

Ärkebiskop Anjte Jackelen hänvisar till det löfte som biskoparna avger i samband med sin utnämning till biskop. Hon hänvisar också till kyrkoordningen. Kyrkoordningen är Svenska kyrkans regelverk och i dess sjunde avdelning om kyrkliga uppdrag och befattningar. Vidare stadgas följande i 31 kap .5 4: "En biskop får förklara obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst om hen genom brottslig gärning på grund av sitt levnadssätt eller på annat sätt i avsevärd mån har skadat det anseende en biskop bör ha."

Vidare säger hon att beslutet stärker kyrkans ställning i samhället. Jag tror att det är precis tvärtom. I Sverige var det 2020 25 519 skilsmässor i vårt land. En stor del av dessa skilsmässor beror på att människor träffar arbetskamrater på jobbet och tycke kan uppstå som leder till skilsmässor. 

Både jag och min nuvarande fru skild oss för att vi träffat varandra på jobbet och blev kära i. Liksom många andra. Jag delar inte biskopens syn att avsätta en biskop stärker Svenska kyrkan. En förenings kyrka kan inte agera moralpolis och ha egna lagar utanför de som råder i samhället i övrigt. Det är inte förbjudet i svensk lag att skilja sig. 

Så min uppmaning till förtroendevalda till kyrkomötet blir: Avskaffa denna uteslutningsmöjlighet i kyrkoordning som gäller biskopar, präster och diakoner. Svenska kyrkan måste leva i fas med sin samtid.