Dags att kräva lokala system för betalningar?

Insändare 12 juli 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En IT-attack från ett främmande land slår ut digital teknik från ett annat främmande land, där flera svenska företag är kunder. Företag drabbas hårt. Livsmedelskedjan Coop med en betydande del av svensk livsmedelshandel slås ut under flera dagar. På vissa orter är Coop den enda livsmedelsbutiken. Enskilda människor drabbas hårt. 

Att betala för sina livsmedelsinköp gick inte. Swish fungerade inte. Kontanter fungerade inte heller. 

Snabbt kommer upp diskussioner om säkrare system. Det går nog att göra stora förbättringar, men inget tyder på att vi någonsin kan nå en hundraprocentig säkerhet Lika troligt som att vi kan nå högre IT-säkerhet, lika sannolikt är det att nästa IT-attack blir ännu mera omfattande än den nyligen inträffade. Följderna kan då, från att nu vara besvärliga och irriterande, bli direkt livshotande.

Mycket sägs om krisberedskap och en tryggare livsmedelsförsörjning. Vi vill att maten vi äter helst ska produceras i vårt eget land. Allt med syftet att säkra sund mat på bordet för oss alla som bor här. Då måste vi vidga tanken på försörjningstrygghet. Vad hjälper det om livsmedelsbutikerna dignar av produkter när vi inte kan köpa dem? Med risk att låta som en bakåtsträvare kan det vara hög tid att se vilka konsekvenser vårt moderna sätt att genomföra ekonomiska transaktioner kan få för oss. Kanske är det dags att kräva parallella lokala system för betalningar. Det minsta man kan begära är att vi åtminstone kan använda Swish. Kanske är det till och med dags att kräva att våra livsmedelshandlare säkerställer ett fungerande system för att använda kontanter, för så här kan vi inte ha det! 

Ämnen du kan följa