Dags att myndigheterna öppnar ögonen

Insändare 10 mars 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ljuset av Rysslands invasion i Ukraina får vi hoppas att Riksdagen och myndigheterna börjar öppna sina ögon. I tillägg till Ryssland förefaller också Kina vilja bekämpa demokratin ibland annat Sverige med cyberattacker, desinformation och liknande. 

Idag går det inte att få tag i kontrollutrustningar utan programmerade funktioner och kretskort med elektroniska komponenter. Enligt världsledande kontrollingenjörer är det lätt att smyga in så kallade trojaner i såväl program- som hårdvara. Dessa är så gott som omöjliga att upptäcka vid även mycket avancerad sökning. Trojanerna kan då ligga sovande i ett flertal år för att sedan väckas av en yttre signal och då möjliggöra yttre fiendekontroll. Då skulle Kina, genom hot om långvariga strömavbrott, kunna styra Sverige efter behag utan att avlossa ett enda skott. 

Norge har visst förbjudit system och utrustningar från Ryssland och Kina i sin infrastruktur. Sverige behöver göra lika. Infrastruktur inkluderar elkraft- och värmesystem, telefonsystem, radio, tv, VA-system, flygledning, tågledning, säkerhetskontrollsystem och så vidare.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa