Dags att ta nÀsta steg i utvecklingen av skolsystemet

Dags att ta nÀsta steg i utvecklingen av StrÀngnÀs skolsystem, skriver Kenneth Larsson, ordförande barn- och utbildningsnÀmnden, StrÀngnÀs kommun (M).

Dags att ta nÀsta steg i utvecklingen av StrÀngnÀs skolsystem, skriver Kenneth Larsson, ordförande barn- och utbildningsnÀmnden, StrÀngnÀs kommun (M).

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

InsÀndare2022-09-09 07:05
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Trots ihÀrdiga försök har vÀnsterpartierna inte lyckats fÄ debatten i valrörelsen pÄ den nationella nivÄn att kretsa kring vinster i friskolor och hur dessa skulle kunna vara den svenska skolans största problem. SistnÀmnda en absurd tanke i sig. Debatten har i stÀllet handlat om helt andra sakomrÄden.

För mig som Moderat skolpolitiker i StrÀngnÀs Àr detta glÀdjande dÄ den frÄgan inte har nÄgon plats alls hÀr i vÄr kommun dÄ ingen av vÄra sex friskolehuvudmÀn i grundskolan drivs i vinstintresse.

I StrÀngnÀs har vi helt andra utmaningar att fokusera pÄ dÀr den övergripande Àr de otillfredsstÀllande kunskapsresultaten, framför allt inom den kommunala skolan. Vi intensifierar nu arbetet med att höja dessa med ÄtgÀrder inom mÄnga omrÄden men frÀmst genom att:

- Öka andelen elever som faktiskt deltar i skolarbetet. FrĂ„nvaron Ă€r i dag alldeles för hög.

- Öka lĂ€sförstĂ„elsen. Tidigt knĂ€ckt lĂ€skod och ett lĂ€sintresse Ă€r nyckel till all kunskap.

- Fokusera pÄ riktade insatser för de elever som riskerar att missa sin gymnasiebehörighet.

- Öka elevers trygghet och studiero i skolan.

Men detta rĂ€cker inte, i vĂ„rt handlingsprogram beskriver vi aktiviteter inom ytterligare ett tjugotal omrĂ„den dĂ€ribland ocksĂ„ ett lokalt koncept för reformering av skolvalssystemet. Samarbetet mellan den kommunala skolan och friskolorna fungerar utmĂ€rkt och vilar pĂ„ ömsesidigt förtroende. Den gemensamt skapade Bildningsakademin i StrĂ€ngnĂ€s (BAS) inom vars ram vi gemensamt jobbar med lĂ€rarfortbildning, utveckling inom lĂ€sförstĂ„else, matematik och ocksĂ„ metoder för sĂ€rskilt stöd m.m. 

Syftet med samarbetet Àr att öka elevernas studieresultat men ocksÄ att verka för en ökad likvÀrdighet för alla elever i StrÀngnÀs kommun. Vi har kommit lÄngt med arbetet för ett lÄngsiktigt befrÀmjande av skolresultaten och det Àr nu dags att ta tag i likvÀrdighetsfrÄgan.

Moderaterna vÀrnar det fria skolvalet men det mÄste gÀlla lika för alla, fler elever mÄste helt enkelt ges möjlighet att vÀlja skola!
Vi vill dÀrför redan under hösten, i samverkan med friskolorna, starta upp ett projekt med syfte att snarast kunna införa ett obligatoriskt och gemensamt skolvalssystem tillgÀngligt för samtliga elever i StrÀngnÀs kommun.