Dags för Eskilstuna att börja sopsalta

Ett sopsaltningsekipage.

Ett sopsaltningsekipage.

Foto: NTM Media (arkivbild)

InsÀndare2023-12-24 19:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den senaste tiden har Äsikterna om kommunens snöröjning gÄtt varma pÄ insÀndarsidan. I ett svar frÄn kommunen pÄ nÄgra av Äsikterna kan vi lÀsa att kollektivtrafiken och vissa utvalda cykelstrÄk prioriteras vid plogning. Det Àr glÀdjande att kommunen gör den prioriteringen men det mÄste ju ocksÄ mÀrkas i praktiken.

Förutom att det behövs nÄgot sÄ enkelt som bÀttre skottning av snövallar vid exempelvis övergÄngsstÀllen sÄ vill vi att Eskilstuna följer andra kommuner i Sverige och Àntligen inför sopsaltning, en metod dÀr sopning och saltning kombineras.

Sopsaltning ger en ren och isfri cykelbana med mindre risk för rullgrus och vassa stenar som kan orsaka punktering, det Àr ocksÄ en metod som minskar antalet olyckor.

Redan för tio Är sedan prövade till exempel Stockholms stad sopsaltning och konstaterade att risken för cykelolyckor minskade med 40 procent. Dessutom halverades antalet fallolyckor bland fotgÀngare, en nog sÄ viktig anledning att införa metoden.

I Sverige skadas nĂ€mligen Ă„rligen runt 3 000 gĂ„ngtrafikanter allvarligt i fallolyckor, till följd av is och snö och de flesta olyckor sker pĂ„ trottoarer och gĂ„ng-och cykelbanor. Olyckorna drabbar ofta Ă€ldre och leder i vart fjĂ€rde fall till bestĂ„ende men.

En granskning som NTF (Nationella trafiksÀkerhetsförbundet) gjorde för tvÄ Är sedan visar att det i Eskilstuna intrÀffade 460 fallolyckor under november-mars jÀmfört med 81 fallolyckor under april-oktober under Ären 2015-2019.

Sopsaltning Àr en frÄga om tillgÀnglighet och en ÄtgÀrd som bÄde kan öka cyklandet och sÀkerheten för alla som vistas pÄ gÄng- och cykelbanorna. Men det Àr viktigt att genomföra den pÄ rÀtt stÀllen och pÄ rÀtt sÀtt för att minimera saltets pÄverkan pÄ trÀd och annan vÀxtlighet.

Metoden anvĂ€nds sedan lĂ€nge frĂ„n kommuner som UmeĂ„ i norr till Malmö i söder – dags Ă€ven för Eskilstuna att öka framkomligheten och sĂ€kerheten vintertid.