Dålig konflikthantering att skjuta och äta älgen

Att skjuta älgen och servera på äldreboenden är inte rätt väg att gå, menar insändarskribenten.

Att skjuta älgen och servera på äldreboenden är inte rätt väg att gå, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-08-11 11:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren "Skjut älgarna och ge köttet till skolor och äldreboenden". 

Att skjuta ihjäl älgar (och servera deras kroppsdelar till äldreboende och skolor) är ett typexempel på dålig konflikthantering. 

För att främja samexistens med vilda djur, är fredliga metoder att föredra, såsom undvika att döda älgar och istället använda avhållningsmetoder (för att hålla djuren borta från bosättningar). 

Alla levande varelser förtjänar ett liv fritt från människans skada och utnyttjande, och grundaren av PIMI.se menar att detta går bara att åstadkomma genom att ickemänskliga djurs rättigheter skrivs in lagboken. Så länge dessa saknar status som rättssubjekt, och därmed inte kan erhålla grundläggande rättigheter, är det i princip fritt fram att göra vad vi vill mot andra djurarter. Vilket har lett till att vi nu befinner oss mitt i ett sjätte massutdöendet av arter, där tre fjärdedelar av alla arter på jorden riskerar att försvinna under de närmaste århundradena.

Förresten apropå ”Ta inte risken”s uttalande att älgen inte skulle vara rödlistad: Henrik Thurfjell, ansvarig för rödlistning av däggdjur på Artdatabanken vid SLU i Uppsala, förutspår att älgen kommer att bli rödlistad som nära hotad på Rödlista 2025/2026.