De bortglömda och de rÀttslösa

Demensföreningen i Eskilstuna krÀver att regeringen ger IVO i uppdrag att granska kommunernas kompetens.

Demensföreningen i Eskilstuna krÀver att regeringen ger IVO i uppdrag att granska kommunernas kompetens.

Foto: Marko SÀÀvÀlÀ/TT

InsÀndare2023-06-27 08:01
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Under vĂ„ren gjorde SVT:s lokalredaktioner och Uppdrag Granskning flera reportage som handlade om yngre personer med demens. Demenssjukdom rĂ€knas till en av vĂ„ra stora folksjukdomar och allt fler yngre personer drabbas. I dag lever cirka 10 -15 000 personer i Sverige under 65 Ă„r med en demenssjukdom. MĂ€nniskor som drabbas av demenssjukdom Ă€r en vĂ€xande grupp som berĂ€knas ha fördubblats Ă„r 2050. 

Att leva med demens medför att de egna förmĂ„gorna successivt försvinner. Vardagliga göromĂ„l sĂ„som att kunna orientera sig i sin nĂ€rmiljö, laga mat, klĂ€ pĂ„ sig, sköta sin hygien och föra en konversation, Ă€r nĂ„gra exempel pĂ„ de funktioner som successivt försĂ€mras under sjukdomens gĂ„ng, för att sĂ„ smĂ„ningom försvinna. 

Yngre med demens Ă€r en bortglömd grupp och de insatser som riktas till yngre med demenssjukdom och dess anhöriga Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n tillrĂ€ckliga. Personlig assistans i hemmet Ă€r en insats som Ă€r en stor hjĂ€lp för den drabbats av demens. Myndigheterna har dock blivit allt hĂ„rdare i sin bedömning, vilket medför att en stor grupp mĂ€nniskor inte fĂ„r den hjĂ€lp och det stöd de Ă€r i behov av. De anhöriga tvingas se sin livskamrat eller förĂ€lder insjukna i demens, samtidigt som de tvingas bĂ€ra ett tungt ansvar för den drabbade.Den anhörige blir en ”informell vĂ„rdgivare” som behöver hantera sĂ„vĂ€l den drabbades kĂ€nslor, personliga omvĂ„rdnad och vardagliga sysslor samtidigt som hen Ă€ven ska hantera sitt eget mĂ„ende och vara god anhörig. 

Den vĂ„rd och det stöd som yngre med demens behöver utförs oftast av de anhöriga, som blir de drabbades ”informella vĂ„rdare”. Denna roll innebĂ€r stora pĂ„frestningar för familjen med försĂ€mrad ekonomi samt psykiska och fysiska konsekvenser till följd. Enligt Björn Ekman vid Lunds universitet, sĂ„ motsvarar vĂ€rdet av de informella vĂ„rdarnas insatser 152 miljarder vilket utgör 3 procent av BNP. Vilket kan jĂ€mföras med vĂ„rt militĂ€ra försvars andel av BNP, som kommer att vara 2 procent. 

Kommunerna erbjuder i dag yngre med demenssjukdom insatser som Ă€r anpassade efter Ă€ldreomsorgens verksamheter, sĂ„som Ă€ldreboende och dagverksamhet. Att bortse frĂ„n de yngre med demenssjukdoms specifika behov och intressen anser vi Ă€r en krĂ€nkning. Det mĂ„ste finnas insatser och verksamheter som Ă€r anpassade efter denna grupps behov.  Kommunerna behöver höja sin kompetens samt stĂ€rka beredskapen för att kunna möta denna idag vĂ€xande och bortglömda samt rĂ€ttslösa grupp.

Inspektionen för VĂ„rd och Omsorg IVO, konstaterar i tvĂ„ rapporter att kommuner gĂ€llande LSS i vissa fall saknar en god sakkunskap inom funktionsnedsĂ€ttningsomrĂ„det bland sĂ„vĂ€l ledning som personal. Kommunernas riktlinjer för myndighetsutövning för denna grupp Ă€r anpassad efter kommunens budget och inte efter gĂ€llande lag, vilket IVO menar medför att insatser inte utformas efter den enskildes behov. 

Med anledning av ovanstĂ„ende krĂ€ver vi att regeringen ger IVO i uppdrag att granska kommunernas kompetens och se över vilka insatser som idag finns för denna utsatta grupp. Om ingen förĂ€ndring sker kommer denna utsatta grupp vara fortsatt bortglömd och rĂ€ttslös, vars trygghet vilar i de anhöriga ”informella vĂ„rdarnas” ansvar. 

Margareta Jansson
Demensföreningen i Eskilstuna

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om