Den blomstertid nu kommer – men inte för alla!

För alltför många elever infaller inte sommarlovet på samma dag som deras klasskamrater, för nu stundar LOVSKOLAN! Skriver signaturen ”Förtvivlad förälder”.

För alltför många elever infaller inte sommarlovet på samma dag som deras klasskamrater, för nu stundar LOVSKOLAN! Skriver signaturen ”Förtvivlad förälder”.

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2022-06-03 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det den sammanfattande tiden på läsåret då allt ska samlas in, göras färdigt, häftas och klamras. Betyg ska sättas och både lärare och elever våndas och stressas. För den stora grupp elever som har någon sorts inlärningssvårighet sammanfattas nu inte bara elevens prestationer utan även hur skolan lyckats stödja dessa elever. För alltför många elever infaller inte sommarlovet på samma dag som deras klasskamrater, för nu stundar LOVSKOLAN! Den aktivitet som för många, ersatt stöd och hjälp under terminens och läsårets gång. Detta gäller i synnerhet gymnasieskolan! 

Vårt barn lämnade grundskolan med noggrant ifyllda kartläggningar och fungerande åtgärdsprogram som vi naivt och blåögt, trodde skulle få en lika god fortsättning på en av våra kommunala gymnasieskolor. Tyvärr kan vi nu blicka tillbaka på en tid helt utan varken kartläggning av behov eller åtgärdsprogram och utan detta, brist på anpassningar och stöd. Många fina ord, men utan dessa – ingen måluppfyllelse och godkända betyg i det/de ämnen där svårigheterna finns. Vi har dessutom under gymnasieåren mötts av en ointresserad och osynlig skolledning. Med detta i bagaget känns Lovskola som ett slag i ansiktet!

Jag önskar att Eskilstuna kommun vågade göra en sammanställning på hur många elever som lämnar grundskolan med åtgärdsprogram och som till följd av brist på dessa i gymnasieskolan, inte klarar målen i det/de ämne som åtgärdsprogrammet avser. Om det hade funnits ett stöd att tillgå hade vi förstås sluppit ropa efter administration och dokumentation, men det är trots allt den process som både grund- och gymnasieskola är lagstadgade att följa och som är till för att stödja våra barn och ungdomar. Om lovskola var lösningen på problemet skulle jag inte klaga, men efter några vändor på denna nödlösning, känns det mest som en onödig förlängning på lidandet. 

Så innan det är dags att gå på sommarsemester för ansvariga för gymnasieskolan, rektorer med flera – Lägg några extra dagars LOV-arbete på planering av hur ni ska möta alla kommande elever i höst med rätt stöd och anpassningar.

Återstår bara att önska en Glad sommar till alla elever i grund- och gymnasieskolan…. när nu sommarlovet infinner sig för Just Dig!