Det är dags för Eskilstuna-Kuriren att byta namn

Vore det inte på sin plats att ändra namn på Eskilstuna-Kuriren? frågar sig mångåriga läsaren Hans Bergström retoriskt. Tidningens chefredaktör Ulrika Sjöblom svarar. På bilden entrén till Eskilstunaredaktionen.

Vore det inte på sin plats att ändra namn på Eskilstuna-Kuriren? frågar sig mångåriga läsaren Hans Bergström retoriskt. Tidningens chefredaktör Ulrika Sjöblom svarar. På bilden entrén till Eskilstunaredaktionen.

Foto: Henrik Holmberg

Insändare2024-04-27 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag har jag som vanligt läst min e-tidning och slås då av följande artiklar:

  • GB:s svar på att glasskaféet inte blev av i Flen
  • Elever ratar vård-och omsorgsprogrammet i Strängnäs
  • Lovisa Clazon med tv bidrag, Strängnäs
  • Fick 289 000 i sjukpenning – trots att hon jobbade, Mariefred
  • Fotbollshistoria på gång på Larslunda i Strängnäs
  • Här kommer valborg att firas i Strängnäs kommun
  • Skönhetssalong flyttar till rymligare lokaler, Strängnäs
  • Snart vänder det – då kommer värmen tillbaka, Strängnäs

I dagen tidning (24/4) finns nio artiklar om Eskilstuna, Strängnäs har sju artiklar och Flen en artikel. Sörmlands största kommun Eskilstuna dominerar nyhetsmässigt i alla fall dagens tidning, med Strängnäs på andra plats och Flen på tredje.

Andra dagar kommer Eskilstuna på tredje plats bland nyhetsartiklarna. Utöver detta så är det nyhetsinslag från Sverige och resten av världen.

Vore det inte på sin plats att ändra namn på tidningen? J A Selander tillträdde som redaktör för Eskilstuna-Kuriren 1920, en post som han hade till 1963, ett år innan han dog. Så här 61 år efter att Selander lämnade chefredaktörsposten kanske det är dags. Då behöver vi Eskilstunabor inte bli provocerade av att tidningens artiklar endast till hälften består av Eskilstunanyheter. Och de andra kommunerna i norra Sörmland behöver inte bli provocerade av att deras städer inte syns i tidningsnamnet.

Varför inte utlysa en namntävling bland tidningens läsare? Här kommer mitt förslag i så fall: Norra Sörmlands Tidning – NST.

Hans Bergström
Mångårig prenumerant


SVAR DIREKT:
Det är lustigt det där med tidningens innehåll – det verkar som att var man än bor så är man missnöjd över att vi skriver mer om något annat område. De som bor i Flen är missnöjda över att vi skriver om Strängnäs, de som bor i Strängnäs tycker att vi skriver för mycket om Eskilstuna och de som bor i Eskilstuna tycker att vi skriver för mycket om Flen.

Vi har organiserat oss så att vi har störst redaktion där vi har flest prenumeranter. Vi är alltså allra flest reportrar som bevakar Eskilstuna, därefter Strängnäs och sedan har vi en (1) reporter som på heltid bevakar Flen. De allra flesta dagarna skriver vi således överlägset flest artiklar om Eskilstuna.

De reportrar som bevakar Eskilstuna skriver bara om Eskilstuna. Samma gäller för de som bevakar Strängnäs med kransorter, och för Flen. Det ena utesluter inte det andra. Skulle vi ta bort artiklarna om Strängnäs och Flen ur Eskilstuna-Kuriren skulle det alltså inte bli fler artiklar om Eskilstuna, det skulle bara leda till att tidningen blev tunnare. 

Utöver våra lokalsidor med innehåll som vi själva producerar köper vi in en inrikessida och en utrikessida om dagen, till papperstidningen.

En läsartävling är dock ingen dum idé! Men jag tror att vi behåller vårt namn ett tag till och funderar ut en annan tävling istället.

Ulrika Sjöblom
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning