Det finns bättre sätt att tacka Sörmland, kungen

Om kungen verkligen vill visa sörmlänningarna sin tacksamhet föreslår vi att han avskaffar hertigdömet Södermanland och abdikerar, skriver företrädare för Republikanska föreningen.

Om kungen verkligen vill visa sörmlänningarna sin tacksamhet föreslår vi att han avskaffar hertigdömet Södermanland och abdikerar, skriver företrädare för Republikanska föreningen.

Foto: Linda Broström/Kungl.Hovstaterna

Insändare2022-05-23 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2016 tilldelades den nyfödda prins Alexander Södermanland. Det var hans farfar, kung Carl XVI Gustaf, som i samband med nedkomsten förklarade att landskapet nu var ett hertigdöme. Södermanland ingår därmed i en exklusiv grupp av tolv landskap som kungen har givit i present till en liten prins eller prinsessa.

Att Alexander skulle kopplas samman med just Södermanland för resten av livet kan ha varit en tillfällighet. Beslutet ligger enbart hos kungen och någon förklaring behöver inte ges. Om sörmlänningarna inte hade önskat att få en hertig är i sammanhanget irrelevant. Det går nämligen inte att tacka nej.

Som tur är för sörmlänningarna har inte landets hertigar och hertiginnor samma makt över sina undersåtar som Magnus Ladulås eller Gustav Vasas söner. Framväxten av det moderna demokratiska samhället har också tvingat monarkin till förändring. Sällan i takt med tiden, men på senare år inte särskilt många steg efter.

Att medlemmarna i kungahuset är måna om att framstå som moderna och mänskliga med samma vardagsbekymmer som du och jag är därför inte särskilt konstigt. I jakten på legitimitet måste alla tecken på monarkens gudomliga upphöjdhet slätas över. Rojalisternas främsta försvar är numera att monarkin är så betydelselös att det inte ens finns någon demokratisk poäng med att avskaffa den.

Det är ett svagt argument för att behålla en statschef med åtalsimmunitet och en tronarvinge utan religionsfrihet.

Kungaparet och alla de prinsar och prinsessor som följer i successionsordningen vet så klart om att de representerar ett system som på alla sätt och vis är ett undantag i en modern demokrati. Ett land som håller jämlikhet och allas lika värde som okränkbara principer kan helt enkelt inte låta arvsmassan gå före folkmassan till landets högsta ämbete.

Republikanska föreningen firar i sommar 25 år. Det enda vi önskar oss i present är att vi ska kunna lägga ned vår organisation. Om kungen verkligen vill visa sörmlänningarna sin tacksamhet föreslår vi att han avskaffar hertigdömet Södermanland och abdikerar. Det skulle verkligen vara en handling för Sverige, och på tiden.