Det handlar inte om "några älgar i Eskilstuna"

Med ökad medvetenhet kan vi alla bidra till förändring och förbättring, skriver Johanna Månsson i ett svar på en tidigare insändare.

Med ökad medvetenhet kan vi alla bidra till förändring och förbättring, skriver Johanna Månsson i ett svar på en tidigare insändare.

Foto: Pernilla Wahlman (TT)

Insändare2024-08-26 06:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyligen publicerade insändaren "Överdrift att se älgen som utrotningshotad".

Anonyma skribenten köper inte min motreaktion på hens åsikter rörande älgar på Söder. Mitt svar blir detsamma som förra gången:

”Att skjuta älgar och servera deras uppstyckade kroppar till äldreboenden och skolor är dålig konflikthantering. Fredliga metoder, som att inte döda älgar och i stället använda avhållningsmetoder för att hålla dem borta från människors områden, är bättre metoder. Bristen på skydd för vilda djurarter har lett till ett pågående massutdöende, där många arter riskerar att försvinna. Samtliga ickemänskliga djur är dock rättslösa i Sveriges rikes lag. Enligt artdatabanken vid SLU i Uppsala, är älg hotad och förväntas att rödlistas inom några år…”

Tyvärr prioriterar många människor sina egna intressen framför andra arter, vilket leder till att vi snabbt tar till drastiska åtgärder som att döda "problemdjur", speciellt i Sverige. Många verkar vara oförmögna att reflektera över hur vår mänskliga expansion påverkar vilda djur. Notera att jordens totala biomassa rörande däggdjur består mestadels av oss och våra tamboskap. Endast fyra procent upptas av vilda djur!

Men absolut, det är viktigt att undvika skador på människor och egendom (när älgar kommer in i trädgårdar). Däremot är det av yttersta vikt att Sverige främjar för samverkan mellan oss människor och vilda djur. Det handlar liksom inte enkom om ”några älgar i Eskilstuna”…

Ett sjätte massutdöende av arter, där tre fjärdedelar av alla arter på jorden riskerar att försvinna under de närmaste århundradena, pågår alltså just nu. Vi ta avstamp i Sverige: Ungefär en tredjedel av de vilda svenska däggdjursarterna är rödlistade, inklusive populära arter som igelkottar, lodjur och vargar. Artkrisen hotar inte bara ekosystemen utan också människans livsmiljö och tillgång till mat och luft!

Med ökad medvetenhet kan vi alla bidra till förändring och förbättring. Att sluta vilja avrätta älgar (och servera köttet till skolelever och äldre) samt börja reflektera över hur vår mänskliga expansion påverkar vilda djur är en bra början till en mer hållbar värld!