Det handlar om vår överlevnad

Ökad värme leder till fler storbränder, som skapar fler växthusgaser, skriver Christer Bergström. Här en bild från den stora skogsbranden utanför Ljusdal 2018.

Ökad värme leder till fler storbränder, som skapar fler växthusgaser, skriver Christer Bergström. Här en bild från den stora skogsbranden utanför Ljusdal 2018.

Foto: Mats Andersson/TT

Insändare2021-07-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två absoluta överlevnadsfrågor:

1. Vad är växthusgaser?

2. Vad menas med klimatförändringens “tipping point”?

1. Runt jorden finns en atmosfär som består av flera olika gaser. Vissa av gaserna, bland annat vattenånga, koldioxid, metan och lustgas, är så kallade växthusgaser. Dessa ligger som ett täcke runt jorden och gör planeten beboelig. Det kallas växthuseffekten. Utan den naturliga växthuseffekten skulle jorden vara ungefär 30 grader kallare än den är idag.

2. ”Tipping point” är när den globala temperaturökningen har gått så långt att den blir självförstärkande och ohejdbar. Det kan vara t.ex. när tundran tinar. I den frusna tundran finns enorma mängder av växthusgasen metan bunden. 

Om tundran tinar och då släpper loss all denna metan, så blir det plötsligt naturens egna utsläpp av växthusgaser och inte människans utsläpp som blir den huvudsakliga faktorn till den globala uppvärmningen. Eftersom det då är ohejdbart, kommer den att automatiskt framkalla mer uppvärmning av jorden: Ökad värme leder till fler storbränder, som skapar fler växthusgaser. Ökad värme får polarisarna att försvinna (polarisarna reflekterar idag en stor del av solstrålningen), osv.

Eftersom växthuseffekten fungerar som en filt som håller kvar en del av värmen på jorden, kommer en allt tjockare filt att hålla kvar mer och mer värme. Vi kommer att få en ohejdbar temperaturökning.

Forskningen försöker beräkna när denna tipping point infinner sig. De vanligaste beräkningarna tyder på att det kan vara om 10 år. 

Om nu denna beräkning stämmer, så är den logiska slutsatsen att vi i princip måste lägga allt annat åt sidan och få stopp på de strukturer som orsaka allt större utsläpp av växthusgaser. Så sker inte. Kommer det att ske?