Det mÄste gÄ att leva pÄ sin lön Är 2023

Januari var i Är tuffare ekonomiskt Àn pÄ mÄnga Är.

Januari var i Är tuffare ekonomiskt Àn pÄ mÄnga Är.

Foto: Henrik Montgomery/TT

InsÀndare2023-01-28 07:14
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Dagen innan lön i januari Ă€r för mĂ„nga Ă„rets fattigaste dag. Festen har tagit slut, julmaten Ă€tits upp och nyĂ„rsraketerna slocknat. Januari brukar vara en tuff mĂ„nad ekonomiskt, men med kraftigt stigande priser pĂ„ mat och skyhöga elrĂ€kningar Ă€r det i Ă„r tuffare Ă€n pĂ„ decennier. DĂ€rför behövs höjda löner, bĂ€ttre anstĂ€llningsvillkor och en politik som stĂ€rker de som har minst. 

Det Ă€r dyra tider. Rysslands krig mot Ukraina och oroligheter i omvĂ€rlden har lett till kraftigt höjda priser. MĂ„nga svenskar har tvingats sĂ€nka vĂ€rmen hemma och vĂ€nda pĂ„ varje krona för att ha mat hela mĂ„naden. Samtidigt har skillnaderna mellan de som har och inte har i samhĂ€llet ökat lavinartat. 

För att klara inflationskrisen behöver regeringen inte bara lĂ€gga i en ny vĂ€xel utan helt byta vĂ€xellĂ„da. Slopa skattesĂ€nkningarna för höginkomsttagare och satsa i stĂ€llet pĂ„ höjda barnbidrag, fler anstĂ€llda och bĂ€ttre villkor i vĂ€lfĂ€rden samt stĂ€rkta trygghetssystem. Men ansvaret vilar ocksĂ„ tungt pĂ„ arbetsgivarna. Handelsföretagen gĂ„r som tĂ„get. Nya vinstrekord slogs under pandemiĂ„ren 2020 och 2021, och som grĂ€dde pĂ„ moset fick de dessutom miljarder i pandemistöd frĂ„n staten. 2022 steg vd-lönerna i handeln med i snitt 21 procent och vi ser indikationer pĂ„ att företag ökat sina marginaler genom att höja priserna mer Ă€n nödvĂ€ndigt. Samtidigt som en tredjedel av de som jobbar i handeln har inkomster som ligger under fattigdomsgrĂ€nsen. MĂ„nga kan inte lĂ€ngre leva pĂ„ sin lön och har fĂ„tt allt svĂ„rare att köpa de produkter de Ă€r anstĂ€llda för att sĂ€lja. 

Det Ă€r dags att prioritera bĂ€ttre villkor för Sveriges arbetstagare. De rekordhöga vinsterna gör att det bĂ„de finns utrymme och skĂ€l att höja lönerna. 

LÄt Ärets fattigaste dag fÄ stanna i januari. Det mÄste gÄ att leva pÄ sin lön i Sverige 2023.