Det räcker inte med rekommendationer

Vi måste till varje pris hindra att hela vårt sjukhussystem blir belagt med coronafall. Det har gått längre än vårt styre verkar ha förstått. Skriver S.G.Daun.

Vi måste till varje pris hindra att hela vårt sjukhussystem blir belagt med coronafall. Det har gått längre än vårt styre verkar ha förstått. Skriver S.G.Daun.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-11-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Praktiskt taget alla länder med en punkt i den tilltagande pandemin då de tvingas göra anpassning till utvecklingen obligatorisk, det vill säga det räcker inte med rekommendationer av Folkhälsomyndigheten, då krävs det rikstäckande eller regionalt beslut av regeringen.

Det finns alltid en kategori personer mellan 15 och 30 år som inte går att påverka med rekommendationer och som påverkar hela befolkningsutvecklingen mycket destruktivt. De är ingen kategori man vädjar till med logiska och objektiva motiv. Den sitter oförväget i folksamlingarnas vimmel och skiter i hur de går för andra människor, kanske icke minst gamla.

Och det är klart, så länge storstädernas barer och krogar får vara öppna till ett på nätterna och samhället saknar resurser för att tillse personavstånd och fylla, så blir resultatet NOLL. Svårare är det inte.

Nu står vi, liksom resten av Europa, inför en värre, fasansfull våg av covid-19. Den är delvis också muterad och ännu ingen som begripit sig på den. Det finns endast ett sätt, ett enda sätt att försvåra dess framfart och det är förbud i kombination med selektiv frihetsbegränsning. Rekommendationer är nu för sena.

Vi måste till varje pris hindra att hela vårt sjukhussystem blir belagt med coronafall. Det har gått längre än vårt styre verkar ha förstått. Alla andra länder handlar annorlunda än vi. Det troligen allra viktigaste är att man bommar alla odisciplinerade krogar och andra nöjesetablissemang för en begränsad tid.

En förskräcklig konsekvens av alltför omfattande restriktioner är att även leveransen av förnödenheter blir lidande eller kraftigt minskad. Det vill väl ändå inte vår regering bidra med.