Detta betyder folklighet

Olof Palme, folklig.

Olof Palme, folklig.

Foto: Paolo Rodriguez (TT)

Insändare2023-11-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Nils Ronquist som tidigare i november skrev insändaren "Folklighet – vad menas?".

Nils Ronquist anser att ingen vet vad ordet "folklighet" betyder. Med vid en sökning hittade jag följande förklaring och hur det används:

”Det är i grunden ett positivt epitet för det enkla och vardagliga. Ett exempel med anknytning till Socialdemokratin; Palme förstod vikten av folklighet och rörde sig lika lätt bland akademiker som arbetare."

Skribenten försöker i sin insändare på ett ironiskt sätt ifrågasätta Magdalena Anderssons kompetens. Du ställer frågan ”Är en ekonoms kunskaper tillräckliga för att föra fram budskapet hur pengar skall användas för samhällets bästa?”. Din fråga syftar uppenbarligen på Magdalena Andersson och hennes kompetens. För din och övriga läsare räcker det för mig att redogöra för hennes meriter:

Utbildad vid Handelshögskolan (M.A.) och Harvard University USA. Åren 2009–2012 var hon överdirektör vid Skatteverket. Hon var Sveriges Finansminister 2014-2021 och Sveriges Statsminister 2021-2022. Hon valdes i december 2020 till ordförande för Internationella valutafondens högsta rådgivande organ IMFC och blev därmed den första kvinnan på posten. Hon lämnade posten i april 2022.

Jag misstänker att skribenten är Nils Ronquist, före detta forskningsingenjör på AB Atomenergi 1962-1972, och kanske är han också politiskt engagerad i KD. I så fall är månne insändaren ett försök att lägga ut dimridåer angående de stora ekonomiska felbeslut som ordförande för KD tillika Sveriges vice statsminister fattat under sin tid i regeringen, men dessa beror kanske på att hon är ekonom, vad vet jag?