Elever i friskolor ska inte få sin skolpeng sänkt

"Liberalerna vänder sig starkt emot att regeringen nu går fram med förslaget om sänkt ersättning för de barn som väljer en friskola."
Bilden: Skolminister Lina Axelsson Kihlblom och statsminister Magdalena Andersson håller en pressträff tillsammans med angående friskolor.

"Liberalerna vänder sig starkt emot att regeringen nu går fram med förslaget om sänkt ersättning för de barn som väljer en friskola." Bilden: Skolminister Lina Axelsson Kihlblom och statsminister Magdalena Andersson håller en pressträff tillsammans med angående friskolor.

Foto: TT

Insändare2022-02-25 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen borde bli straffad för att de väljer en skola. Liberalerna vänder sig starkt emot att regeringen nu går fram med förslaget om sänkt ersättning för de barn som väljer en friskola. De vill straffa enskilda barn genom sänkt skolpeng, enbart för att de inte kan acceptera att familjer vill kunna göra ett fritt val av skola. Det är förkastligt.

Liberalerna är kritiska till förslaget, då det riskerar att försämra möjligheten för fristående skolor att bedriva en verksamhet av hög kvalitet. Vi behöver satsa mer på skolan, inte skära ner på skolpengen – för de över 250 000 elever som valt en friskola. Det är fel väg att gå om man värnar skolan.

Liberalernas förslag är i stället att de kommunala skolorna får ersättning i fall de har ett större ansvar. Skolan behöver mer pengar, och det gäller över hela landet. Jämfört regeringens senaste budget satsar Liberalerna 14 miljarder mer på skolan nationell. 

Att vi sätter skolan först är lika säkert som att vi aldrig kommer medverka till att enskilda barn bestraffas med lägre skolpeng. Elever som valt en fristående skola ska inte få sin skolpeng sänkt.