Eleverna är otrygga och vi lärare otillräckliga

Lägg pengarna på personal i ”produktionen”, uppmanar läraren "Kingen".

Lägg pengarna på personal i ”produktionen”, uppmanar läraren "Kingen".

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Insändare2024-05-16 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har jobbat så pass länge i skolan i Eskilstuna kommun att jag har erhållit ”guldklocka”. Under dessa år har jag sett hur administrationen inom Barn- och utbildningsförvaltningen har svällt. Vissa i skolpersonalen brukar skämtsamt kalla Värjan för "Elefantkyrkogården". Där hamnar personal som inte klarat av sitt uppdrag ute i verksamheten. Då måste man hitta på uppgifter till de här personerna. Uppgifterna sipprar nedåt i näringskedjan som drabbar de som är längst ned, lärarna.

Enkäter: Eleverna ska svara på enkäter och lärarna ska analysera svaren. Eleven svarar att den känner sig otrygg för att det finns för lite personal på rasterna. Det enda det tillför är att eleven känner sig fortsatt otrygg och att jag som lärare känner mig otillräcklig. 

Utvärderingar: Läraren ska utvärdera ”orsaker till att eleven har A i betyg” och ”orsaker till att eleven har F i betyg”. Jag tror att vem som helst kan ange exempel på orsaker till ovanstående!

Dokumentationsbördan har ökat enormt på grund av detta, till ingen nytta alls för mig som lärare. Tillför det eleverna något? Nej!

Förutom avdankade chefer så har vi personal som utbildat sig till pedagoger men som inte klarar av att arbeta i klassrum. Då blir de utvecklare på förvaltningen och ska komma ut i skolorna för att tala om hur ordinarie personal ska utföra sitt arbete. Tillför det eleverna något? Nej! Lägg pengarna på elevnära personal!

Numera finns det mellanchefer mellan grundskolechef och rektor. Varför? Det behövdes inte ”förr”. Lägg pengarna på elevnära personal!
Vilket företag i den privata sektorn skulle ha råd med detta resursslöseri? 

Ett exempel: För många år sen anställdes en ny vd i det stora industriföretaget där min pappa arbetade, för att effektivisera bolaget. En kvinnlig sådan. Den första, och väldigt ovanligt på den tiden. Hennes första åtgärd var att skära ned på tjänstemannasidan. Det blev såklart väldiga protester bland ”slipsbärarna”. Vd:ns svar var ”Vem drar in pengarna? Ni, eller de som arbetar i produktionen?"

Upp till bevis nu, ”vd:ar” i Eskilstuna kommun! Lägg pengarna på personal i ”produktionen”!