Elstödet borde vara behovsprövat

Insändare 25 mars 2023 07:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar från EK:s sajt på insändaren "De som lever hållbart borde få gå plus på elstödet".

Så om man bor i ett äldre, sämre isolerat, hus från 50-talet och inte har råd att byta fönster och tilläggsisolera, så skulle man enligt detta förslag alltså få mindre i elstöd på grund av att man "slösar" med elen?

Att avgöra vem som "slösar" med el och vem som sparar så mycket det bara går, är ju helt omöjligt genom att bara titta på elförbrukningen. För att räkna ut det, så måste man ju analysera varje unik fastighet både när det gäller förbrukning, förutsättningar och någon form av "ansträngning" från fastighetsägaren. Helt omöjligt. 

Klimatinkomst? Märkligt förslag. Vad är det som säger att det skulle gynna dom som sparar på elen? Det blir ju bara i princip någon form av "medborgarlön" som inte är kopplad till något alls. 

Däremot så skulle elstödet vara behovsprövat, precis som alla andra bidrag från staten. Varför ska en familj på Djursholm, med en inkomst på 2 miljoner om året, få samma elstöd för sin 15-miljonersvilla som en ensamstående 3-barnsmamma som knappt får vardagen att gå ihop i sitt gamla 50-talshus på 90 kvm? Det är ju helt "hål i huvudet".


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa