En bostad är en grundläggande trygghet

Att varje människa har en plats, ett hem, en bostad, där hen kan känna sig trygg är grundläggande i ett välfärdssamhälle, skriver Anders Härnbro, Socialdemokraterna i Strängnäs.

Att varje människa har en plats, ett hem, en bostad, där hen kan känna sig trygg är grundläggande i ett välfärdssamhälle, skriver Anders Härnbro, Socialdemokraterna i Strängnäs.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-04-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Bostad först” är en bra väg in till egen bostad. KD:s insändare den 30 mars lyfte att förslaget blivit nedröstat. Det har helt riktigt varit upp på det kommunpolitiska bordet i Strängnäs tidigare, men jag menar att vi bör titta på detta en gång till.

Att få stänga en dörr om sig på kvällen och vakna i sin egen säng om morgonen tar vi som självklart, de allra flesta av oss. Vi socialdemokrater går i Strängnäs till val på att bostaden är en social rättighet och att vi behöver säkra varje invånares tillgång till egen bostad. En nyckel är naturligtvis att det finns ett varierat utbud och tillräcklig mängd av bostäder. Men det räcker inte alltid, för när du inte finns i bostadssystemet kan det vara svårt att komma in. Då behöver det finnas speciella vägar in. 

”Bostad först” bygger på att en person i hemlöshet först behöver den grundtrygghet en egen bostad ger innan personen kan förväntas klara av att ta itu med att förändra sitt liv. Det riktar sig alltså till personer som har kontakt med socialtjänsten och som har en brokig och långvarig hemlöshetsproblematik. Det handlar inte sällan om personer med psykisk funktionsnedsättning eller missbruksproblematik. I exempelvis Eskilstuna och Haninge har man börjat hittat en väg tillsammans med Stadsmissionen för detta. 

Att varje människa har en plats, ett hem, en bostad, där hen kan känna sig trygg är grundläggande i ett välfärdssamhälle. För oss socialdemokrater är det en av de viktiga frågorna vi har med i valplattformen.