En eloge till smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, bör uppmärksammas! Skriver Gun Malmgren, Skogstorp.

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, bör uppmärksammas! Skriver Gun Malmgren, Skogstorp.

Foto: Veronica Karlsson

Insändare2021-05-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, bör uppmärksammas! Hans lugna, förtroendeingivande framtoning i teve och sakliga uttalanden i samband med rådande pandemi känns betryggande. Inga stora åthävor, inga optimistiska, ohållbara löften om, när vi förhoppningsvis ska börja kunna leva nästan som före coronapandemin. Visst har han beretts en del utrymme i riksteve men alldeles för lite enligt min åsikt. 

Jag hade gärna sett honom som en del av Folkhälsomyndigheten (FHM). Likt många med mig tycker jag att nämnd myndighet inte levt upp till de förväntningar, som kan ställas på en sådan myndighet, i det allvarliga smittoläge Sverige befinner sig i.

Statsepidemiolog Anders Tegnell med flera tog särskilt i början för lätt på smittan, som till och med dök upp på skidorterna i Europa. Andra framstående epidemiloger och i övrigt framstående medicinska forskare gav en mycket mörkare bild, om det som var på gång. Tyvärr tystades de ofta ner eller negligerades. Stefan Löfvens regering litade för mycket på FHM som experter. Ett sådant handlande kunde senare användas för att poängtera, att han, Lena Hallengren med flera beslutsfattare själva inte kunnat bedöma allvaret. I ett nordiskt perspektiv har Sverige haft på tok för många döda och smittade i covid-19.

Hade det i FHM funnits företrädare av Mäkitalos kaliber, ödmjukhet men med medicinsk kunskap och oräddhet att komma även med obehagliga sanningar, hade vårt land drabbats mindre av det hemska viruset. Det är min fasta övertygelse! 

Hurra för norrbottningen Mäkitalo som likt mig lever i förskingringen!

Tack för ordet!