En gång Eskilstunas stolta tidning – vad hände?

En gång Eskilstunas stolta tidning- vad hände? Skriver insändarskribenten. Chefredaktör Eva Burman svarar på kritiken.

En gång Eskilstunas stolta tidning- vad hände? Skriver insändarskribenten. Chefredaktör Eva Burman svarar på kritiken.

Foto: Marie Bremberg

Insändare2022-10-15 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna-Kuriren har funnits i våra hjärtan sedan många år tillbaka. Vi har bläddrat i tidningarna tillsammans med våra kaffekoppar och läst välskrivna artiklar.

Men åren har gått och vi står inte längre kvar med våran älskade nyhetskälla. De proffsiga bilderna från fotograferna som en gång skapade nyfikenhet har bytts ut med mobilbilder utan någon karaktär. Artiklarna har tappat djupet som skapades av de anställda som brann för att ge folket ett reportage värt att läsa.

Tidningen har gått från en välplanerad och prydligt tryckt tidning i hög kvalitet till en tidning utan karaktär där tryckkvaliteten får dig att ifrågasätta om dina glasögon behöver bytas ut.

Hemsidan som en gång hade en chans bland de större jättarna har nu blivit en frustration för användaren som vill läsa om det lokala.

Eskilstuna-Kuriren, en tidning som tidningsföretag runt om i Sverige en gång såg upp till. Men finns den kvar?

Signatur/ "26 år"

Direkt svar:

Hej! Ja, vad hände. Det som hände var att plattformar som Facebook och Google tagit mer än hälften av våra annonsintäkter. Samtidigt som våra pappersprenumeranter blir färre då de helt enkelt dör med sin prenumeration. Därmed har vi som privat företag fått rätta munnen efter matsäcken. Vi är idag en fjärdedel så många reportrar på redaktionen mot för 10 år sedan. 

Samtidigt har du inte en tunnare tidning sett till lokalt redaktionellt material. Alla gör mer. Men några fotografer har vi inte råd att ha kvar längre. Och trots att vi blivit färre får du nu fler grävande reportage på kontinuerlig basis. För att vi prioriterar det. Och just prioritering står i dag högst på vår agenda. Vi måste lägga den tid vi har på det vi vet blir läst, vi slutar göra det få läser. Vad gäller trycket har vi lagt ner tryckeriet, av ekonomiska skäl. Sajt och app är inte heller de bästa, just nu. Men vi jobbar på att utveckla dem då det digitala är prioriterat för att överleva i framtiden.

Om vi finns kvar? Ja det får vi verkligen hoppas. Det kommer ingen efter oss, det kan du vara säker på. Vem ska då bevaka våra makthavare, lyfta orättvisor och korruption? Ingen är svaret.

Med vänlig hälsning

Eva Burman

Chefredaktör och ansvarig utgivare, Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren