En hyllning till internationella kvinnodagen

Kvinnors och barns rättigheter skulle inte existera utan alla de kvinnor som på olika sätt organiserat sig och kämpat tillsammans genom åren. Skriver Kvinnojouren Måna.

Kvinnors och barns rättigheter skulle inte existera utan alla de kvinnor som på olika sätt organiserat sig och kämpat tillsammans genom åren. Skriver Kvinnojouren Måna.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2021-03-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnojouren Måna i Strängnäs stödjer FN:s globala mål Agenda 2030 för hållbar utveckling. Att avskaffa alla former av våld och diskriminering för alla kvinnor, flickor och barn. Över hela världen har kvinnor och tjejer mindre makt än män – ekonomiskt, politiskt och över den egna kroppen. Det betyder inte att kvinnor och tjejer är det svagare könet, utan att kvinnors och tjejers position i samhället är svag. 

Kvinnors och barns rättigheter skulle inte existera utan alla de kvinnor som på olika sätt organiserat sig och kämpat tillsammans genom åren. Trots att alla människor har rätt att bestämma över sin egen kropp och att inte utsättas för diskriminering eller våld, blir kvinnors mänskliga rättigheter kränkta varje dag. Lyckligtvis går människor världen över samman för att stärka kvinnors rättigheter. Vi är med och stödjer den.

Internationella kvinnodagen infaller den 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situationen över hela världen. I år sätter vi ljuset på att synliggöra våldet. Vad menar vi med våld? Vi vill ha fokus på hur vi talar om våld och att vi benämner våld för vad det är. Med våld menar vi varje handling som smärtar, skadar, skrämmer eller kränker dig. Eller om någon får dig att göra något mot din vilja eller att avstå från att göra något som du vill. Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem. 

Kvinnojouren Måna i Strängnäs är en av många frivilliga kvinnojourer som finns för dig som vill prata om din situation och om möjliga vägar ut ur våldet. För dig som är ung finns också flera tjej- och ungdomsjourer som du kan kontakta. De finns runt om i hela landet. Vi är inte längre bort än ett sök på nätet. unizonjourer.se