Enkel väg till att hjälpa Ukraina

Ukraina är i stort behov av hjälp. Bilden är tagen i Bucha.

Ukraina är i stort behov av hjälp. Bilden är tagen i Bucha.

Foto: Ola Torkelsson (TT)

Insändare2023-12-20 17:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Glöm inte Ukraina inför årets julklappsutdelning. Deras postoperatör har vädjat till omvärlden om att skicka förnödenheter till Ukrainas folk. Och du kan enkelt bidra med hjälppaket, via den genväg som ligger på Björksgatan i Eskilstuna.

Trots farorna fortsätter den ukrainska posten att utföra sitt samhällsuppdrag, så mycket som möjligt. För att underlätta vardagen för folket. Trots att många delar av landets distributionsvägar ligger nere. Trots alla andra konsekvenser som kriget orsakar.

Sverige kan hjälpa Ukraina på många sätt och ett enkelt stöd som du själv kan ge är att sända förnödenheter. Det är dessutom fraktfritt, om du lämnar in ett sådant hjälppaket på något av Postnords företagscenter. I Eskilstuna ligger centret på Björksgatan 5. I så fall får inte paketet väga mer än 20 kilo och inte vara större än en vanlig flyttkartong. Men det går att skicka upp till två fraktfria hjälppaket per gång.

Därifrån skickas din gåva vidare till Polen och tas emot av Ukrainas modiga postoperatör, som för paketen vidare till vuxna och barn som är kvar i Ukraina. Hjälporganisationer ser till att förnödenheterna går till de mest behövande.

Ukrainska posten har en lista över de mest kritiska varorna som folket behöver, där nämns bland annat torr frukt, nötter och proteinbars. Mat som inte kräver tillagning eller speciella temperaturförhållanden. Hela listan finns på Postnords hemsida och andra exempel är handskar, strumpor, underkläder och varma skor. Och sist men inte minst, för de minsta: barnleksaker.

Gällande gåvor till barnen är det viktigt att tänka på råden i Sverige. Om att undvika begagnade barnleksaker med mjukplast, lösa smådelar, skadade sladdar och osäkra batteriluckor. Inför årets julhandel har svenska myndigheter tagit fram råden om barnleksaker, där finns vägledning som passar att följa vid gåvor till Ukrainas barn. Du hittar en hjälpsam checklista på Konsumentverkets hemsida.

Om man inte har möjlighet att skicka ett paket så kan man sprida ordet om hjälppaketen. Men många svenskar har möjlighet att stötta de blågula familjerna, som kämpar för att överleva i kriget och barnen som drömmer om trygghet.

Så när vi i Sverige fyller våra hem med dofter av pepparkakor och glögg, så bör vi bidra till att Ukrainas folk har tillräckligt med mat och nödvändiga behov uppfyllda. Även efter julen. För Ukrainas nöd är stor, sätten att hjälpa till på är många. Och vad gäller hjälppaketen så kan dessa skickas året runt.