Eskilstuna har blivit en spökstad

Som alla har märkt så dör Eskilstuna centrum. Sakta och säkert. Om någon tror att det repar sig har de förmodligen fel. Skriver Hans Rosén.

Som alla har märkt så dör Eskilstuna centrum. Sakta och säkert. Om någon tror att det repar sig har de förmodligen fel. Skriver Hans Rosén.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-08-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som alla har märkt så dör Eskilstuna centrum. Sakta och säkert. Om någon tror att det repar sig har de förmodligen fel. För 150 år sedan låg Eskilstuna centrum runt Rådhustorget och Köpmangatan. För hundra år sedan hade det mesta flyttat västerut över ån och in i Fristaden. Rolling Stones senaste (sista?) hit heter Living In a ghost town.

Bo i en spökstad. Börjar att kännas så när det gäller centrum. Sakta men säkert börjar centrum likna downtown i en amerikansk medelstor stad. Redan har centrum drabbats av olika typer och gäng. I downtown finns bara myndigheter, barer och restauranger med tvivelaktigt rykte. Vanliga medborgare besöker sällan downtown 

Redan i dag har företag och försäkringsbolag lämnat Eskilstuna centrum oftast för det nya Väster. Våra kommunvalda och deras tjänstemän hjälper gärna till med denna dödsdans genom att slå spik efter spik i kistan! Nu detta med parkeringar centralt. I Stadshuset blåser det tydligen mycket med tvära vindkast. Kappan följer vinden med olika resultat.

När pandemin härjade som värst var det viktigt att våra medborgare skulle kunna parkera i centrum och dessutom gratis. Då låg vinden i riktning att kan man parkera så kan man handla i centrum. Nu när pandemin lugnat sig har vinden vänt och kommunen kan ta betalt och även på sikt ta bort parkeringar. 

Det verkar som det är ett virus som sprider sig i Stadshuset och Värjan. Viruset påverkar människor på så sätt att dom tror att om vi tar bort alla parkeringar så försvinner alla bilar. Jag hoppas på ett vaccin snarast mot denna åkomma.

Åkomman yttrar sig så att ser man en parkering så kan man genast använda den för att förtäta staden. Finns även en grön variant. Ser man en park/grönområde så kan man använda den för att förtäta staden.

Tillbaka till parkeringar: Parkeringen framför gamla Sporthallen ska tas bort. Hur det blir med Strömsholmen vet jag inte. Troligen bort. Byggs det särskilda ”kulturhuset” så försvinner ”Domusparkeringen” och ”Folketparkeringen” plus den senaste nyheten parkeringar på Drottninggatan.