Eskilstuna kommun tar alla mammas pengar

Suvi Rickström skriver om sin mamma Pirjo, till vänster i bild. Här ses Prijo tillsammans med dottern Taru och barnbarnet Jeff på demensboendet i Eskilstuna.

Suvi Rickström skriver om sin mamma Pirjo, till vänster i bild. Här ses Prijo tillsammans med dottern Taru och barnbarnet Jeff på demensboendet i Eskilstuna.

Foto: Suvi Rickström

Insändare2024-05-21 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har filat på en text med rim och reson, med lite glada inslag och mjukare toner. För att inte väcka anstöt och för att jag vill visa respekt för vårt välfärdssamhälle. Nu lämnar jag den texten i hårddisken och ger mig hän helt ofiltrerat. Sitter och går över mammas räkningar och kokar över.

Kära, arma, älskade mamma. Som lidit av sin alzheimer sedan 2017. Bor numera på ett demensboende sedan flera år tillbaka. Det är så bra som det kan vara, finskspråkigt och allt, men hon vill såklart helst inte vara där. Jeff skulle hellre ha mormor som hon var förut. I sitt hus på kullen med röda köksluckor och massa troll överallt. Hon finns inte längre där.

Hennes höftkula finns inte heller mer och hon gråter av smärta men hon får inte operation då hon inte kvalificerar sig till rehabiliteringen som krävs efteråt. Mamma kan tack och lov inte bli lurad och rånad via telefonsamtal, då hon längre inte är kapabel till att motta såna, till oss anhörigas stora sorg.

Eskilstuna kommun har däremot löst andra sätt att komma åt hela hennes pension. På laglig väg. Via autogiro! Det går på ett ut. Hyra + omsorgskostnad = hela mammas pension (well, cirka 600 kronor har hon kvar och festa loss för).

Efter ett desperat samtal och hopp om felfakturering får jag höra att det är årliga höjningar och att kostnaderna går upp. För er som tycker att det är dyrt att bo centralt i Eskilstuna – vänta tills ni flyttar in på ålderdomshemmet! Fantastiska Miss Li vet inte vad hon sjunger om...

Mammas hyra när hon flyttade in (2020) var rimliga 5 823 kronor i månaden. Hyran i dag (2024): 7 901 kronor i månaden.

Mat- och omvårdnadskostnad vid inflyttning: 3 893 kronor i månaden. Kostnad i dag: 7 099 kronor i månaden.

Besked om mammas pension, februari 2024: 15 665 kronor i månaden (innefattar 2 856 kronor i bostadstillägg, som ju tillfaller kommunen och således bildar någons sorts kretslopp av våra skattepengar).

Har lönerna höjts för personalen, som arbetar för samma kommun?

Görs det förbättringar på boendet? Så som till exempel toalettpapper som inte river sönder rumpan?

Kommer det clowner som förgyller de gamlas dagar?

Eller tänker de ordna en tv som inte behöver manövreras av tre (TRE!) fjärrkontroller (på ett demensboende...)?

VEM får pengarna?! VAD gör ni för pengarna?! VARFÖR ska de gamla betala?!

Jag är smärtsamt medveten om att denna skrift inte förändrar läget. Ville bara att ni skulle veta. Eskilstuna kommun tar alla mammas pengar och vi tvingas godkänna betalningarna.