Eskilstunas unga offras

Besparingarna kommer att kosta, skriver ElevhÀlsan pÄ Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.

Besparingarna kommer att kosta, skriver ElevhÀlsan pÄ Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.

Foto: Helena Landstedt (TT)

InsÀndare2024-03-10 20:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kommunens direktiv om besparingar inom skolan riskerar vÄra barn och ungdomars framtid. Neddragningarna som planeras kommer att leda till en kraftigt underdimensionerad elevhÀlsa som inte kommer kunna genomföra sitt uppdrag utifrÄn de lagar som reglerar verksamheten.

Den sÄ kallade besparingen kommer i förlÀngningen kosta samhÀllet mer Àn vad som sparas. NedskÀrningarna kommer att leda till sÀmre fysiskt och psykiskt mÄende, högre skolfrÄnvaro och utebliven mÄluppfyllelse hos vÄra elever.

Eskilstunas barn och ungdomar offras för att en orimlig budget ska mötas!

Eskilstuna kommun har redan stora utmaningar nÀr det gÀller utanförskap, arbetslöshet, bidragsförsörjning och kriminalitet. FrÄn 2022 till 2023 har kostnaden för kriminalitet ökat med 87 procent. Varje ungdom som hamnar i utanförskap kostar samhÀllet miljonbelopp. Varje Ärskull i Sverige berÀknas kosta över 200 miljarder.

Skolan spelar en avgörande roll för att ge barn och ungdomar möjlighet att vĂ€xa samt för att förebygga utanförskap och kriminalitet, framför allt i omrĂ„den med socioekonomiska utmaningar. En bra skolgĂ„ng stĂ€rker barn och ungas framtidsutsikter. 

ElevhĂ€lsans uppdrag Ă€r att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mĂ„l. Det görs frĂ€mst genom förebyggande, hĂ€lsofrĂ€mjande och utredande insatser. ElevhĂ€lsoteamets roll Ă€r att i samarbete med olika yrkesutövare i och utanför skolan frĂ€mja elevens lĂ€rande, utveckling och hĂ€lsa. 

Enligt lagstiftningen har eleverna rÀtt till en elevhÀlsa som tillgodoser deras behov. Eskilstunas ungdomar behöver satsas pÄ för att vÀnda den negativa utvecklingen och dÀrmed skapa ett tryggare Eskilstuna!

FörstÄr Eskilstunas politiker att de gÄr emot lagstiftning, forskning samt nationella rekommendationer om de sparar in pÄ elevhÀlsan?

Hur menar politikerna att elevernas behov kommer att uppfyllas om resurserna minskas ytterligare?