Ett kontantfattigt Södermanland Àr sÄrbart vid kris

Om infrastrukturen kring de digitala betalningarna slÄs ut i en krissituation sÄ behövs kontanter för att avlasta systemen, skriver Nina Wenning, vd pÄ Bankomat AB

Om infrastrukturen kring de digitala betalningarna slÄs ut i en krissituation sÄ behövs kontanter för att avlasta systemen, skriver Nina Wenning, vd pÄ Bankomat AB

Foto: Martina Holmberg / TT

InsÀndare2022-05-20 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi pÄ Bankomat ser pÄ nÀra hÄll hur svenskarnas betalningsvanor snabbt förÀndras. FrÄn Är 2016 till 2021 har svenskarnas uttag av kontanter i Bankomats automater minskat med 41 procent. Motsvarande siffra för Södermanland Àr 39 procent.

Digitaliseringen av betaltjÀnster Àr i grunden nÄgot bra, men utvecklingen har samtidigt gjort vÄrt samhÀlle betydligt mer sÄrbart. Om infrastrukturen kring de digitala betalningarna slÄs ut i en krissituation sÄ behövs kontanter för att avlasta systemen.

I MSB:s forskningsrapport Om betalsystemet kraschar konstateras att en större betalsystemstörning i Sverige riskerar att eskalera till en omfattande samhĂ€llskris. Forskarna skriver att "det sista som fĂ„r hĂ€nda Ă€r att medborgarna tappar förtroendet för att betaltjĂ€nster kommer fungera (
) och att det uppstĂ„r panikbeteenden av olika slag". För att undvika detta Ă€r det viktigt att verksamheter som tar emot betalningar erbjuder mĂ„nga olika betalalternativ.

HĂ€r spelar möjligheten att betala med kontanter en avgörande roll, men dĂ„ krĂ€vs att hela kontanthanteringskedjan fungerar. 

Kontanter behöver lagerhÄllas i depÄer, fraktas till utlÀmningsstÀllen och finnas tillgÀngliga i automaterna. Butiker och restauranger ska ta emot kontanterna, kunna fÄ tag pÄ vÀxelpengar och lÀmna in sina dagskassor som ska in i kontantflödet pÄ nytt. Som MSB skriver: "kontanthantering krÀver en enorm logistik med upphÀmtning, upprÀkning och pÄfyllning".

Problemet Àr att nÀr efterfrÄgan pÄ att handla med kontanter minskar sÄ minskar ocksÄ incitamenten för kommersiella aktörer som banker, kontantserviceföretag, vÀrdebolag och handlare att hantera kontanterna. Konsekvensen Àr att flera delar av kontantkedjan har monterats ner.

Att vi medborgare kan köpa varor i en livsmedelsbutik eller pÄ ett apotek Àven i krissituationer Àr en grundlÀggande samhÀllsservice. Vad som nu krÀvs Àr att staten garanterar att kontanthanteringen ska fungera i sÄvÀl vardag som kris. Det handlar frÀmst om att staten behöver subventionera upprÀkning, transporter, insÀttnings- och uttagsservice och handelns kontanthantering.

Ett kontantfattigt Södermanland Àr sÄrbart i kris. I nulÀget avgörs vÄr förmÄga att klara av krisen att det finns ekonomiska incitament för privata företag att hantera kontanterna. Det Àr inte acceptabelt. För att samhÀllet ska ha motstÄndskraft behöver staten ta sitt ansvar.