Ett experiment med livet som insats

Vem ska garantera att metylenklorid inte färdas med vinden och landar i en sandlåda, på en skolgård eller vid en badplats?

Vem ska garantera att metylenklorid inte färdas med vinden och landar i en sandlåda, på en skolgård eller vid en badplats?

Foto: TT

Insändare2024-08-03 06:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förödande kemikalieolyckor med stora samhällsskador och dödsfall:

  • Bhopal, Indien 1984
  • Gumi, Korea 2013
  • Tianjin, Kina 2015
  • Rouen, Frankrike 2019
  • Jiangsu, Kina 2019
  • Beirut, Libanon 2020
  • Leverkusen, Tyskland 2021
  • Eskilstuna, Sverige 2026 (?)

Totalt släpps 10 ton giftigt metylenklorid ut årligen i Sverige. 2023 fick Senior Material tillstånd att använda och släppa ut 900 ton metylenklorid årligen precis intill Eskilstuna tätort. Till detta tillkommer även 13 ton paraffinolja. Utsläppen kommer att ske 350 meter från närmaste bostad, 2 km från närmaste förskola och 3,7 km från centrum. Det är klart att invånarna i Eskilstuna är förbannade. Med all rätt. Att utsätta miljö och människor för en påfrestning där konsekvenserna är okända, är inget annat än ett experiment. 

Myndigheter vill inte klassa verksamheten som farlig förrän den är igång. Det kan bara betyda att man inte vet något om följderna i förväg och att man måste sätta hälsa och natur på prov för att kunna avgöra det. Ett experiment med livet som insats? 

IVL och AFRY, har påpekat i sina rapporter att rätt teknik inte finns tillgänglig varför förenklingar och antaganden gjorts. IVL upplyser också om att ingen hänsyn har tagits till det faktum att metylenklorid är tyngre än luft, varför uträkningarna kan bli missvisande. Hur är dessa beräkningar då att betrakta som tillförlitliga? Gissningar ligger till grund för ett beslut om att godkänna miljöfarlig verksamhet! 

Vem ska garantera att metylenklorid, som har en halveringstid på 53–127 dagar, inte färdas med hårda vindar, regn och snö och landar i en sandlåda, på en skolgård eller vid en badplats?

Vem ska garantera att rester av metylenklorid inte hamnar i grundvatten, dricksvatten och duschvatten?

Vem ska garantera att människors hälsa inte påverkas av försämrad luftkvalitet? 

Vem ska garantera att natur och djurliv inte skadas? 

Vem ska garantera att ingen trafikolycka sker vid transport av metylenklorid? (Inandning leder till förgiftning.)

Vem ska garantera att brand eller explosioner inte uppstår i lokalerna där metylenklorid förvaras? 

Vem ska garantera ersättning av kostnader för vård när metylenklorid är orsaken till sjukdomstillstånd?

Det är ett experiment. Det går inte att med hundra procents säkerhet garantera att utsläppen är ofarliga. Befolkningen i Eskilstuna blir labbråttor i en miljö de inte bett om. Ett stort antal kommer att flytta ut ur buren och det är högst troligt att andra undviker att flytta in.