Fastighetsbolagen stora vinster i bostadsbristens spår

Jag undrar varför partier som vill sänka alla skatter är för att höja bostadskostnader med marknadshyror för en tredjedel av befolkningen. Skriver insändarskribenten.

Jag undrar varför partier som vill sänka alla skatter är för att höja bostadskostnader med marknadshyror för en tredjedel av befolkningen. Skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-03-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå fri hyressättning (P4 Sörmland och Rapport 22/3). Först ska sägas att få om någon som hyr ut lägenheter går back. Tvärtom gör fastighetsbolagen stora vinster i bostadsbristens spår.
Så jag undrar varför partier som vill sänka alla skatter är för att höja bostadskostnader med marknadshyror för en tredjedel av befolkningen, utan att samhället får ut något annat än ännu större förmögenhetsöverföringar från de som inte äger till de som äger. Hur går det ihop med att sänkta skatter ska gynna ekonomin?

Jag såg också C:s representant på Rapport som trodde att marknadshyror skulle leda till ett "varierat byggande anpassat för olika grupper". HALLÅ C - det finns inga hinder för att bygga billigt redan idag om man vill och kan.
Jag vill också veta i vilka områden de här partierna menar att hyrorna skulle sänkas med marknadshyror, om de ökar i mera attraktiva lägen som de vill.

Nu handlar det om marknadshyra i nyproduktion. Fastighetsägarna (P4 Sörmland 22/3) menar att i nyproduktion spelar det ingen roll för hyrorna är redan så höga så det finns inte utrymme i betalningsviljan. 
Men det handlar om att luckra upp dagens system och öppna för marknadshyror - utan rätt till prövning av hyran - också i det äldre beståndet. Där visar Rambölls undersökning att hyrorna i Eskilstuna skulle kunna gå upp cirka 30 procent, i gamla lägenheter. Alltså för de som bor där för att de inte har råd med så mycket bättre.

Jag kan inte tänka mig många större tankevurpor för dem som är satta att se till att medborgarna ska ha ett drägligt liv.