Fel med visitationszoner i Eskilstuna

Jacob Jansson, ledamot LUF Sörmland och Jonathan Törnstrand, ordförande LUF Sörmland.

Jacob Jansson, ledamot LUF Sörmland och Jonathan Törnstrand, ordförande LUF Sörmland.

Foto: Cecilia Modig/Jonathan Törnstrand

Insändare2024-09-09 20:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det grova våld som plågar vår stad är hemskt, det är alla överens om. Att unga människor skjuter varandra i blodiga uppgörelser är ett totalt misslyckande för hela samhället. Men att införa en polisstat, där vem som helst utan brottsmisstanke kan genomsökas av polis, i våra utsatta områden kommer inte lösa problemen, det kommer snarare att peka ut alla som bor där som potentiella gärningsmän.

Att de som begår grova brott ska låsas in länge så att de inte kan skada andra är självklart, men det kommer inte hindra framtida kriminella från att begå samma brott i framtiden. Ska man komma till bukt med det grova våldet på sikt krävs det att vi tittar på strukturerna som skapar det.

Visitationszoner är skadligt för den personliga integriteten. Att polisen kan stanna vem som helst av vilken anledning som helst kan leda till fullständigt godtycke. Helt vanliga människor som inte är misstänkta för brott ska inte behöva utsättas för övertramp mot sin integritet.

Godtyckliga genomsökningar innebär också en stor risk att skada det redan sköra förtroendet som staten och polisen har i många utsatta områden. Att förtroendet skadas kan leda till att färre överhuvudtaget vågar prata med polisen när allvarliga brott begås.

Den enskilt viktigaste insatsen vi kan göra för att se till att färre dras in av gängen är att fixa svensk skola. De som i dag halkar efter och går ut utan fullständiga betyg är lätta byten för gängen. Genom rätt stöd och hjälp kan vi se till att fler klarar av sin skolgång och får bättre förutsättningar att lyckas i livet.

I stället för att misstänkliggöra alla som bor i utsatta områden och skapa splittring mellan vi och dem så borde vi satsa på skolan, det enda riktiga motgiftet mot framtida dödsskjutningar.