FF på sportlovet? – 3 tips om alkohol

Bara var femte förälder tror att deras egna tonårsbarn dricker alkohol på föräldrafria fester. Det visar en undersökning gjord av organisationen IQ som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Bara var femte förälder tror att deras egna tonårsbarn dricker alkohol på föräldrafria fester. Det visar en undersökning gjord av organisationen IQ som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Foto: Lien, Kyrre

Insändare2022-02-19 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu eller för vissa är det inom kort sportlov och för de flesta tonåringar väntar en vecka med tid att ta det lugnt och träffa kompisar. Men under lov och högtider ökar även risken för att ungdomar har fester och dricker, eller kommer i kontakt med, alkohol. 

En undersökning vi genomfört bland tonårsföräldrar visar att nio av tio tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester, men bara var femte förälder tror att deras egna tonårsbarn dricker alkohol på dessa fester.

Om dina barn är ensam mycket under sportlovet, eller har kompisar som kommer att vara ensamma hemma, är det viktigt att du som förälder berättar hur du ser på alkohol och vilka regler som gäller. En annan undersökning vi gjort bland tonåringar  visar att nio av tio tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina ungdomar om alkohol och har tydliga regler kring hur de ser på alkohol.

Jag vill ge dig som tonårsförälder tre tips: 

Ring och stäm av läget. Att ringa hem till sin tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa, så att ditt barn förstår varför. 

Ta hjälp av andra vuxna. Berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer att vara ensam hemma och be dem gå förbi och titta till ungdomarna.

Plocka bort alkoholen. Töm barskåpet innan du åker, se till att det inte finns någon alkohol hemma.

Besök gärna tonårsparlören.se om du vill ha fler tips. Och kom ihåg att barn uppskattar att du som förälder har tydliga regler gällande alkohol, det visar att du bryr dig.